„Spomenik despotu Stefanu – psihopatologija SNS“

Emisije 19. apr. 202108:06 > 15:38
Podeli:
Spomenik, despost Stefan Lazarević, Dorćol
Spomenik despotu Stefanu Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Beograd je dobio novi spomenik despotu Stefanu Lazareviću. Statua je juče postavljena na uglu Palmotićeve ulice i Bulevara despota Stefana, a danas je spremna za svečano otkrivanje. Pisac i hroničar Nenad Novak Stefanović i pisac i vizuelni umentnik Dejan Atanacković bili su gosti jutarnjeg programa televizije Nova.rs "Probudi se," gde su govorili o novoj estetici i trendu nicanja novih monumentalnih spomenika u Beogradu. Čuo se i stav da novi spomenik oslikava psihopatologiju aktuelne vlasti, kao i da je reč o izdanju za plažu.

Atanacković smatra da je nakon negativne reakcije građana na monumentalni spomenik Stefanu Nemanji logična reakcija bila ovakav spomenik despotu Stefanu.

„Građani Beograda su u jednom trenutku iskazali svoje nezadovoljstvo onim čudovištem pred železničkom stanicom i logičan naredni potez psihopata koji su zaduženi za destrukciju Beograda je da nastave da rade ono što Beograđane najviše nervira“, smatra Atanacković.

Prema njegovim rečima, ovaj spomenik pokazuje svu banalnost aktuelne vlasti. Osvrće se i na finansijski momenat, pa konstatuje da je je spomenik despotu Stefanu „nešto manje ambiciozna pljačka“ u o dnosu na spomenik Stefanu Nemanji.

Dejan Atanacković

Atanacković smatra i da se autor ništa nije pitao.

„Odlučio je naručilac plitke pameti i sklon nasilju“, konstatuje Atanacković i primećuje da je knjiga u ruci despota Strfana toliko mala, da je reč o džepnom izdanju za plažu.

„Zašto ne umesto mača staviti suncobran, bilo bi interesantno“, ironičan je Atanacković.

Spomenik, despost Stefan Lazarević, Dorćol
Spomenik despotu Stefanu Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

 

I Stefanović ima negativne impresije i ne sviđa mu se poruka koja se, prema njegovom mišljenju šalje ovakvim spomenilom.

„Svi imamo pravo na to da vidimo istorijske ličnosti na svoj način, kako god želimo. Uvek kada postavite neki javni spomenik on promoviše određenu vrenost koju vi želite da izvučete iz celokupne ličnosti. Despot Steafn Lazarević jeste bio neko kome pristoji i mač, on je dominantan na tom spomeniku, ali knjiga je daleko. Ipak, šta nam govori taj mač? On kada ga je koristio samo kada je bio vazal, to je jedna negativna strana njegove ličnosti. Ne vidim zašto bi se to promovisalo kao njegova dominantna karakteristika“, smatra Stefanović.

Nenad Novak Stefanović

On ocenjuje da je, kada je reč o despotu Stefanu Lazareviću, trebalo akcenat staviti na njegovu sklonost ka umetnosti i ktitorstvu, kao i na to da je Beograde u njegovo vreme postao prestonica.

„Zašto Beograd ne bi bio umesto mača. Time govorimo gde ide naše društvo da li idemo pravce graditeljstva, umetnosti i kulture. Mač – nema potrebe za time“, zaključuje gost jutarnjeg programa „Probudi se“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar