Miljenko Jergović Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Pisac Miljenko Jergović uključio se u polemiku između hrvatskog pisca i novinara Borisa Dežulovića i zamenika gradonačelnika Gorana Vesića o glavnom gradu Srbije. Jergović je istakao da Vesić ni ranije "nije bio toliko pametan da zašuti", nego je protiv Dežulovića "potegnuo i Balzaka".

Odgovor Dežulovića na Vesićevu poruku da on „Beograd iskreno mrzi, sa strašću Ežena de Rastinjaka“ iz Balzakovog romana „Čiča Gorio“, književnik Jergović opisuje kao „savršeni mali esej na romanesknu temu“.

Povezane vesti:

„Goran Vesić oglasio je Borisa Dežulovića, nakon što njegova intervjua u Nedeljniku, kao srbomrzitelja. Time mu je dao šlagvort za još mnogo bolji intervju u Novoj rs. Ni tad nije bio toliko pametan da zašuti, nego je protiv Dežulovića potegnuo i Balzaca.

Goran Vesić nije briljantan um: umjesto da nesrne samo na Dežulovića, pridružio mu je i sve Hrvate, onako kako ih Vesić vidi. Možda bi i prošlo, kada bi odabrani protimbenik bio jedan iz tog stada, ali kud da po ružičastoj ovci sudi o ovcama! I onda protiv nje još koristi ružičasti argument.

Elem, Dežulović je na Balzaca odgovorio Balzacom, savršenim malim esejem na romanesknu temu. Nije li to sjajan povod da iz ovih stopa pođete na Dežulovićevu stranicu, pa pročitate“, napisao je književnik na Fejsbuku.

Goran Vesić oglasio je Borisa Dežulovića, nakon što njegova intervjua u Nedeljniku, kao srbomrzitelja. Time mu je dao…

Posted by Miljenko Jergović on Недеља, 13. децембар 2020.

 

Podsetimo, nakon što je Dežulović u razgovoru za Nova.rs rekao da glavni grad Srbije ne čine evropskom metropolom “čudovišni betonski hangari i lažni brončani baroni Minhauzeni koje gospodin zamenik selonačelnika vidi kao hrvatsku ljubomoru”, usledila je reakcija zamenika gradonačelnika Beograda.

#related-news_0

Vesić je Dežuloviću poručio da “niko od njega ne traži da voli Beograd, ali da će prestonica Srbije za njega uvek biti velegrad”.

„On Beograd iskreno mrzi, sa strašću Ežena de Rastinjaka koji u Balzakovom romanu ‘Čiča Gorio’ gleda sa uzvišice groblja na Pariz i uzvikuje: ‘A sada je na nas dvoje red!'“, rekao je, između ostalog, zamenik gradonačelnika.

Zatim je Dežulović istakao kako se ne bi setio „čiče Goriota“ i da sto godina iskreno mrzi i pljuje po Beogradu, te poručio da „ovaj Goran Vesić, osim što je glup, ne pazi na času“.

„Živ je Čiča Gorio, umro nije, dok je Vesića i lektire. Zabio ga siroma Vesić sam sebi do balčaka. Šta bi rekao Honoré do Balčak: ‘Ko može presuditi šta je groznije, ljudi okorela srca ili prazne lubanje?’”, napisao je hrvatski pisac.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar