despot Stefan Lazarević spomenik
Svečano otvaranje spomenika despotu Stefanu Lazareviću Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Tek što su se stišale strasti oko džinovskog spomenika Stefanu Nemanji, koji je koštao najmanje devet miliona evra, otkriven je još jedan - despotu Stefanu Lazareviću. Iako daleko jeftiniji od dela ruskog vajara na Savskom trgu, ovaj spomenik sa cenom od oko 150.000 evra, je najskuplji u odnosu na još tri koja gradska vlast planira da postavi.

Svega nekoliko meseci od podizanja spomenika Stefanu Nemanji, gradske vlasti su podigle statuu despotu Stefanu Lazareviću i to na uglu Palmotićeve ulice i Bulevara despota Stefana. Za razliku od spomenika otkrivenog u januaru na Savskom trgu, oko ovog,  bar što se tiče cene, nema tajni.

Kako je portal Nova.rs pisao još krajem januara iz gradskog budžeta za spomenik despotu Stefanu potrošeno oko 150.000 evra.

Za ovaj projekat gradska vlast je sklopila dva ugovora i to direktnom pogodbom – jedan sa autorom spomenika vajarom Svetomirom Arsićem Basarom, a drugi sa firmom Primus BMJ, koja je izradila statuu.

Kako piše u prvom ugovoru koji je objavljen na portalu javnih nabavki, posao Arsića bila je izrada modela spomenika despotu Stefanu Lazareviću, koja je plaćena 2,5 miliona dinara ili oko 21.000 evra. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je međutim naknadno naveo da je vajaru plaćeno oko 3,2 miliona dinara, što je za 700.000 dinara više od ugovorene cene.

Arsiću je ovaj posao zvanično dodeljen 30. decembra prošle godine, a reč je o statui koju je Arsić u trenutku sklapanja ugovora već izradio i koja je bila izložena u postavci Istorijskog muzeja.

Livenje koštalo oko 130.000 evra

Firma Primus BMJ u izradu spomenika krenula je takođe bez tendera. Sudeći po Odluci o dodeli ugovora, ovo preduzeće taj posao dobilo je zahvaljujući Ugovoru o ekskluzivnom pravu livenja umetničkih skupltura koje u u oktobru prošle godine sklopilo sa Svetomirom Arsićem Basarom. Prema tom ugovoru, Basara je isključivo pravo livenja svojih skulptura ustupio firmi Primus BMJ, jer je, kako se navodi, to preduzeće prema svojim kapacitetima “tehnološki, organizaciono i funkcionalno opremljeno za posao livenja umetničkih skulptura”.

Primus BMJ za izradu spomenika dobilo je 15 miliona dinara sa PDV-om. To znači da je livenje spomenika plaćeno oko 128.000 evra.

Kako su ranije objavili mediji u kontaktima sa livnicama, livenje spomenika od dva metra košta od 7.000 do recimo 10.000 evra.

Spomenik, despost Stefan Lazarević, Dorćol
Spomenik despotu Stefanu Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Ipak, kako su objašnjavali, cena ne raste linearno sa visinom, pa tako statua od oko osam metara može da košta i više od 200.000 evra. Spomenik despota Stefana lazarevića visoka je oko četiri metra.

U ovom trenutku radi se na izradi još tri spomenika i to arhitekti Aleksandru Deroku, pesniku Vasku Popi i vajarki Olgi Jevrić. Kako je portal Nova.rs ranije otkrio, izrada statue despotu Stefanu višestruko je skuplja u odnosu na ostale i ne predviđa, kao u pomenutim slučajevima, i isporuku.

Spomenik Aleksandru Deroku koštaće oko 32.000 evra, Vasku Popi oko 50.000 evra, a Olgi Jevrić oko 66.000 evra. Zašto je Stefan Lazarević skuplji i pet puta nije jasno, osim ukoliko je toliko puta veći od recimo budućeg spomenika Aleksandra Deroka.

Spomenik kao “blibord SNS”

Podizanja spomenika despotu Stefanu u centru Beograda izazvalo je kritike u javnosti, što zbog vizuelnog rešenja, što zbog činjenice da mu je još pre četiri godine podignut spomenik i to na Beogradskoj tvrđavi. Iako su pojedini predstavnici stručne javnosti upozorili da takva odluka krši pravilo da jedna ličnost ne može da ima dva spomen obeležja u istom gradu, Svetomir Arsić je takve navode odbacio i nazvao ih neumesnim.

„Kako može da bude mnogo dva spomenika jednom imenu ako ono svojim imenom je toliko veliko da moža zaslužuje i 100 spomenika i da mu se niko nikad ne može odužiti sa svim tim spomenicima. Prema tome da mnogo o tome ne pričam, jer je to isuviše prosto i jasno da su takvi prigovori ne samo nestručni, nego i malo neuljudni“, rekao je vajar Arsić, a preneo N1.

Uoči podizanja još jedne statue despotu Stefanu, organizovan je i protest građana, među kojima su bili članovi inicijative Ne davimo Beograd i profesor na FPN Dejan Pavićević.

„Dakle, mi imamo spomenik Goranu Vesiću. Ovo nije nikakav spomenik Despotu Stefanu Lazarević, koji je zaslužio da ga se sećamo, koji je zaslužio da o njemu razgovaramo, ali ovo je bilbord SNS-u i jednom razaranju ovog grada koje vidimo na svakom ćošku“, objasnio je Pavićević.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram