Foto: Promo/Bitef/Jakov Simović

Bitef-Prolog biće svečano otvoren 12. septembra od 19 sati na sceni na Skveru Mire Trailović performansom savremenog cirkusa "Nula", u produkciji Cirkusfere. Publika će do 14. septembra moći da vidi predstave "Dolina jeze" Štefana Kajgea i "Biti Arijela F" Simona Sena, kao i više besplatnih pratećih programa.

Govoreći o međunarodnoj podršci Bitefu, umetnički direktor festivala Ivan Medenica konstatovao je da su „najveći saveznici festivala uvek bili predstavnici vodećih evropskih pozorišnih kultura“. Na konferenciji na kojoj je najavljen prateći program danas su, pored Medenice i direktora Bitef teatra Miloša Latinovića, govorili i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, direktor Gete instituta u Beogradu Frank Bauman i ataše za kulturu ambasade Francuske u Srbiji Katrin Fodri.

Fabrici se zahvalio Bitef timu na upornosti i istrajnosti da i ove godine organizuju Bitef, kao i da pred pozorište i društvo uvek postavljaju nove izazove, navodeći da je to i glavni razlog što Delegacija EU u Srbiji već treći put zaredom podržava festival. Bauman je izrazio zadovoljstvo što je Gete institut, kroz podršku dolasku predstave „Dolina jeze“, pružio doprinos održavanju Bitef-Prologa, a Katrin Fodri istakla je „značaj festivala u međunarodnom kontekstu“ i napomenula da su „finansiranje kulture i modeli njenog funkcionisanja u vreme pandemije dve važne teme o kojima će se razgovarati na ovogodišnjem Bitefu“.

Podrška: Sa današnje konferencije Foto: Promo/Bitef/Jakov Simović

Predstavljajući prateći program Prologa, Medenica je rekao da on i ove godine „daje širi umetnički i društveni kontekst trenutku u kome se festival realizuje“ i „preispituje aktuelne kulturne politike u uslovima pandemije“.

Na otvorenoj sceni na Skveru Mire Trailović, najavljeno je danas, biće organizovane tribine, susreti sa autorima i emitovanje predstava glavnog programa na velikom ekranu. Ulaz je slobodan, a u slučaju kiše program će biti preseljen u Bitef klub. Prateći program odvijaće se pod sloganom „Na ivici budućnosti“ i moći će da se prati i uživo preko „Jutjub“ kanala Bitef festivala.

Iz predstave „Biti Arijela F“ Teatar Vidi, Lozana; Foto: Matilda Olmi

Zainteresovani će, kako je najavljeno, moći da isprate međunarodnu tribinu o sistemskoj podršci teatru u doba pandemije „Na ivici nove pozorišne sezone“ na kojoj će Jelena Knežević i Aleksandar Brkić razgovarati sa stručnjacima iz oblasti kulturne politike i menadžmenta u kulturi iz zemlje i inostranstva.

Planirano je i izdanje Filozofskog teatra, u okviru koga će Maja Pelević razgovarati sa teoretičarkom, spisateljicom i aktivistkinjom Svetlanom Slapšak.

Debatni i tribinski program biće zaokružen predavanjem Erike Fišer Lihte, profesorke na Fraj univerzitetu u Berlinu i jedne od vodećih svetskih teatrološkinja. Razgovor sa njom zasnovan na pitanju zašto ne postoji digitalno, već samo živo pozorište, vodiće Medenica, najavljeno je danas.

Predstava „Dolina jeze“ Štefana Kajgea u koprodukciji trupe Rimini protokol i minhenskog Kameršpilea zakazana je za subotu, 13. septembra u Bitef teatru u četiri termina, kako bi je što više publike pogledalo, a predstava „Biti Arijela F“ Simona Sena u produkciji Teatra Vidi iz Lozane u tri termina. Cena pojedinačnih ulaznica za predstave su 2.000 dinara, a mogu se obezbediti preko festivalskog sajta uz popuste od 10 i 20 odsto. Ulaz na sve prateće programe je besplatan.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar