Iz predstave "Biti Arijela F" Teatar Vidi, Lozana; Foto: Matilda Olmi

Na Bitef-Prologu od 12. do 14. septembra, kojim će biti “premošćeno” pomeranje internacionalnog pozorišnog festivala za sledeću godinu, pored “Doline jeze” Štefana Kegija biće odigrana i predstava "Biti Arijela F" Teatra Vidi iz Lozane, potvrdili su organizatori. Prodaja ulaznica za obe predstave počinje danas.

Pored „Doline jeze“ u režiji Štefana Kegija i koprodukciji trupe Rimini protokol i Kameršpilea iz Minhena, čije igranje je zakazano u četiri termina 12. i 13. septembra, dolazak u Beograd potvrdio je i čuveni Teatar Vidi iz Lozane, publici Bitefa poznat po gostovanjima predstava Hajnera Gebelsa „Eraritjaritjaka“ i „Štifterove stvari“, a pre svega po komadu „Zaostavština, komadi bez ljudi“, pobednika 52. izdanja Bitefa pre dve godine. Teatar Vidi ovaj put dolazi sa predstavom „Biti Arijela F“, pozorišnim eksperimentom Simona Sena, vizuelnog umetnika iz Ženeve, koji pokušava da dokaže kako živi i virtuelni svet ne moraju uvek da budu međusobno suprotstavljeni.

Za predstavu, inače odabranu da otvori 55. Bitef planiran za sledeću godinu, umetnički direktor festivala Ivan Medenica naveo je da će publika „na sceni imati ljubavni odnos mladića i hologram projekcije devojke“. U opisu komada navodi se da glavni lik „na internetu kupuje digitalnu repliku ženskog tela, da bi se potom zainteresovao za pravu osobu čije digitalno telo poseduje i počeo da je istražuje, analizirajući psihološke, rodne, pravne i druge aspekte ovog fenomena“. Predstava je na programu 14. septembra u Bitef teatru, a planirano je da bude odigrana u tri termina: od 14, 17 i 20 sati, kako bi što više publike moglo da je vidi.

Performansi, tribine, razgovori

U okviru Bitef-Prologa, pod sloganom „Na ivici budućnosti“, u Bitef teatru i na Skveru Mire Trailović, pored dve predstave, publika će moći da prati i stručne i javne tribine, performanse, kao i susrete sa umetnicima. Ceo događaj će biti održan uz strogu primenu higijensko-epidemioloških mera, obavezno nošenje maski i poštovanje fizičke distance između posetilaca, ističu organizatori.

Iz predstave „Biti Arijela F“ Teatra Vidi; Foto: Matilda Olmi

U okviru debatnog programa Bitef-Prologa, na Skveru Mire Trailović 14. septembra od 15 sati biće održana i međunarodna tribina o sistemskoj podršci teatru u doba pandemije „Na ivici nove pozorišne sezone“. Jelena Knežević i Aleksandar Brkić u razgovoru sa stručnjacima iz oblasti kulturne politike i menadžmenta u kulturi iz zemlje i inostranstva pokušaće da dobiju odgovor na pitanje koje su to mere koje kreatori kulturne politike treba da primene u narednom periodu da bi se omogućilo funkcionisanje kulture u okolnostima povezanim sa epidemijom koronavisa, ali i da predstave primere dobre prakse i anticipiraju moguće modele funkcionisanja u vremenu koje nas očekuje, najavljuju organizatori.

Programe Bitef-Prologa publika će moći da prati uživo na ekranu na Skveru Mire Trailović, kao i na kanalu ovog festivala na Jujubu, a predstava “Dolina jeze” biće prikazana i na RTS-u.

Ulaznice uz popust ako se rezervišu onlajn

Prodaja ulaznica za predstave Bitef-Prologa počinje danas preko sajta festivala, a mogu se i rezervisati mejlom na [email protected] ili telefonom na broj 069 899 24 00. Cena pojedinačne karte za svaku od dve predstave je 2.000 dinara, dok su za onlajn rezervacije određeni popusti od 10 do 20 odsto.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar