Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Umesto celog festivala Bitef biće održan samo prolog od 12. do 14. septembra ove godine, a publika će moći da pogleda predstavu "Dolina jeze" Štefana Kegija, u kojoj jedinu ulogu igra robot, a verovatno i predstavu "Biti Arijela F" švajcarskog Tetra Vidi - Lozana, u kojoj pored živog glumca "nastupa" i hologram, najavili su danas organizatori međunarodne pozorišne smotre.

Festival planiran za ovu jesen biće odložen za sledeću godinu, kada će zajedno biti održano 54. i 55. izdanje Bitefa, a publika će u septembru moći ipak da vidi prolog, sa jednom, odnosno dve predstave u zgradi Bitef teatra, kao i prateći program koji uključuje više tribina i razgovora na Platou Mire Trailović. Na platou će biti postavljeno i gledalište na otvorenom, uz sve preporučene mere zaštite od širenja koronavirusa, rečeno je danas na predstavljanju ovog koncepta.

– Program 54. Bitefa uveliko je usvojen, ima sedam predstava i publika će moći da ih vidi sledeće godine. Ozbiljno smo radili u teškim okolnostima, teško je bilo zatvoriti program sa stranim partnerima. Svi su bili uz nas do poslednjeg trenutka i niko nije otkazao učešće, mi smo morali da ga otkažemo. Prolog koji će publika moći da vidi u septembru je relevantan, dobro promišljen uzorak onoga je 54. izdanje festivala bilo i biće – rekao je Ivan Medenica, umetnički direktor Bitefa.

Medenica je naveo da je već bilo najavljeno u Sloveniji da će u prologu biti odigrana predstava „2020” u režiji Ivice Buljana, koprodukcija tri ljubljanska pozorišta, kao i predstava „Disanje“ Drame Slovenskog narodnog gledališča u režiji Žige Divjaka, a da bude otvoren predstavom „Tragovi“ poznatog svetskog koreografa Vima Vandekejbusa i njegove belgijske kompanije „Ultina vez“. Međutim, one su morale da budu odložene, kao i još četiri predstave planirane za 54. izdanje.

Ivan Medenica Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

– Slogan za sledeću godinu ostaje isti, „Na ivici budućnosti“, jer svih ovih sedam predstava obrađuju teme u rasponu od klimatskih promena, ekološka katastrofa koja preti svetu (što je pitanje aktuelno i u Srbiji, a i globalno), filozofskog pitanja poshumanizma, sveta koji neće biti do te mere antropocentričan. Budućnost je možda pred nama, od nas zavisi da li ćemo je imati ili nećemo. Nismo katastrofični, nego realni – navodi Medenica, dodajući da je rešenje o odlaganju na kraju ipak „dobro jer nije bilo izvesno da bi sve predstave mogle da budu realizovane, a sledeće godine nas čeka zaista spektakularan program“.

Druga osnovna ideja 54. Bitefa je preispitivanje živog prisustva na sceni, naveo je on, u svetlu toga da se na savremenoj sceni dešavaju i neki oblici „dehumanizacije“ izvođača, da postoje „digitalna tela“ poput kiborga, robota, dronova ili holograma u kombinaciji sa živim izvođačima.

– U jednoj od ovih sedam predstava, „Dolini jeze“, koju će publika videti u prologu ove godine, glavni i jedini izvođač je robot. Ona nije slučajno izabrana za ovogodišnji prolog, jer je od nje i počelo promišljanje programa za 54. izdanje festivala i prva je bila izabrana. Izvođač u njoj, humanizovani robot, 100 odsto verno je urađen po liku pisca Tomasa Melea. Za 55. izdanje odabrana je i prva predstava, „Biti Arijela F“, švajcarskog teatra iz Lozane, u kojem ćemo imati na sceni ljubavni odnos mladića i hologram projekcije devojke – rekao je Medenica.

Reditelj Štefan Kegi Foto:Screenshot/Youtube/Teatro Pubblico Ligure

I švajcarska predstava trebalo bi da bude odigrana ove godine u prologu, rekao je umetnički direktor, ali to još zavisi od toga da li će Švajcarska ukinuti karantin od 15 dana ljudima koji se vraćaju iz Srbije, dodajući u šali da će se potruditi da bude „izvršen diplomatski pritisak“ da se ova trupa izuzme iz tog pravila.

Od pratećih programa, najavljeni su tradicionalni Susreti sa autorima, Filozofski teatar koji će voditi Maja Pelević, performans novog cirkusa, međunarodna tribina o sistemskoj podršci teatru u doba pandemije, kao i izlaganje jedne od vodećih svetskih teatrološkinja, Erike Fišer Lihte, na temu odnosa između digitalnog i živog pozorišta, a taj razgovor sa njom vodiće Medenica.

Na konferenciji, na kojoj su govorili i gradski sekretar za kulturu Ivan Karl, direktor Bitef teatra Miloš Latinović i Filip Grujić iz agencije „McCan Erickson“, najavljeno i skoro postavljanje spomenika Miri Trailović i Jovanu Ćirilovu na platou ispred Bitefa.

Miloš Latinović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

– Ovakve okolnosti inspirisale su sve nas da nađemo nove načine. Ovaj prolog je znak kontinuiteta, da se vidi da je plamen ovog internacionalnog pozorišnog festivala neuništiv i vratiće nas na pozorišnu mapu sveta. Predstava u prologu biće prvo gostovanje strane trupe nakon mnogo vremena – rekao je Latinović.

On je naveo i da će broj publike biti ograničen u gledalištu u Bitef teatru, tako da će „Dolina jeze“ biti odigrana više puta da bi je videlo što više gledalaca, a da će ovu predstavu prenositi i RTS, da bi mogla da je vidi i publika van Beograda.

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl naveo je da će ovakav model biti primenjen i za ostale festivale predviđene za jesen, ukoliko se pokaže da ne mogu da budu održani.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar