Preminula Džodi Devos
Džodi Devos Foto: Christoph DE BARRY / AFP / Profimedia

Džodi Devos, sopran iz Belgije i jedna od najboljih operskih pevačica u usponu, umrla je u 35. godini, pišu svetski mediji.

Rođena 10. oktobra 1988. u Belgiji, Devos je studirala na Muzičkom institutu u Namuru i na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu. Godine 2014. osvojila je drugu nagradu i nagradu publike na takmičenju kraljice Elizabete. Nekoliko meseci kasnije postala je i počasni građanin Namura.

Preminula Džodi Devos
Džodi Devos Foto: Christoph DE BARRY / AFP / Profimedia

Tokom svoje karijere, nastupala je širom sveta u mnogim prestižnim dvoranama u Nemačkoj, Holandiji, Italiji, Indiji, Kanadi, Brazilu i Poljskoj. To je dovelo do uloga u „Opera Comique“ u Parizu i drugim kompanijama širom Francuske i Belgije. Pevala je „Kraljicu noći“ u Bastilji, Zerbinetu u Monpeljeu, i mnogim drugim operama, piše „Operawire“.

Kritičar Tajmsa je Džodi svojevremeno ocenio: „Nema gornje note koju ne može da dosegne.“

– Sa velikom tugom i emocijama objavljujemo da je preminula Džodi Devos. Džodi se nekoliko meseci hrabro borila protiv raka. Vratila se na scenu u Teatru Jelisejskih polja 30. aprila sa velikom odlučnošću, ali joj se zdravstveno stanje naglo pogoršalo pre nekoliko dana. Ova vest, tako nestvarna i tako nepravedna, duboko je šokantna za sve nas. Džodi je imala samo 35 godina i bila je na vrhuncu svoje umetnosti. Znamo koliko su je volele njene kolege, cela muzička zajednica i, naravno, javnost – navodi se u saopštenju za javnost povodom smrti umetnice, prenosi slippedisc.com.

Bonus video: Opera „Madam Butterfly“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar