Betmen
Betmen Foto:Tanjug/onathan Olley/Warner Bros. Pictures via AP

Još uvek je, sa svojih tridesetak godina, neiskusan borac protiv kriminala i korupcije, koji ponekad nije u stanju da kontroliše bes i donese pravu odluku u pravo vreme. U Gotam Sitiju iza kog su odavno "zlatni dani" i kao nužnost i dužnost oseća rešavanje nekoliko povezanih ubistava, ali i suočavanje sa kriminalnim klanovima koji godinama terorišu stanovnike.

Taj usamljeni osvetnik jedini je simbol pravde među svojim sugrađanima. Kada elitu Gotama napadne sadistički ubica, zagonetni tragovi vode ga u najmračniju avanturu do sada…

Nije teško pogoditi da je u pitanju Brus Vejn, odnosno Betmen, čije će nove akcije bioskopska publika kod nas moći da pogleda od danas.

A sve je počelo daleke 1989. godine kada se Tim Barton poduhvatio zadatka da heroja iz stripova Di si komiksa „prevede“ na veliko platno. Uz briljantnu ekipu: Džeka Nikolsona, Majkla Kitona, Kim Bejsinger napravio je takav boks-ofis hit da je leto 1989. godine bilo „Betmen leto“. Film je punio bioskopske blagajne, vladala je opšta pomama za majicama, kačketima, posterima sa logom „čoveka-slepog miša“, a Prins je sa saundtrekom bio zacementiran na prvom mestu Bilbordove liste čitavih šest nedelja.

I od tada je Betmen postao „zlatna koka“ i pokrenuo lavinu filmova o superherojima. Odmah nakon prvog usledila su tri nastavka, od kojih je svaki sledeći sve gore prolazio na blagajnama, dok se sage nije poduhvatio reditelj Kristofer Nolan, snimivši „Betmen počinje“, „Mračni vitez“ i „Uspon mračnog viteza“. Ali, od poslednjeg nastavka „Betmen protiv Supermena: Zora pravednika“ iz 2016, kada je u odoru „čoveka-slepog miša“ ušao Ben Aflek, koji je kritika pokosila, stvara se novi…

Kada je u oktobru prošle godine objavljen novi trejler za tako dugo očekivan nastavak serijala o čuvenom američkom superheroju Betmenu, bilo je jasno da će novi film doneti drugačije viđenje legendarne priče. Tajni identitet, odnosno dvostruki život centralna je tačka u priči o Betmenu. Jer, Brus Vejn je preko dana bogataš u Gotam Sitiju, a noću neustrašivi osvetnik odeven u kostim slepog miša. Ispod te maske Vejn je, u suštini, ostao zauvek traumatizovan dečačić koji je bio svedok ubistva sopstvenih roditelja.

Novog „Betmena“ potpisuje američki reditelj Met Rivs. A ko je Rivs? Iako rođen na Long Ajlendu, sa samo pet godina preselio se s porodicom u Los Anđeles, a već sa osam uzeo je kameru u ruke. Ključan susret za karijeru bio je sa filmskim stvaraocem i kompozitorom Džej Džej Abramsom, s kojim je potpisao uspešnu TV seriju „Felisiti“. Ali, proslavio se 2008. zahvaljujući hit hororu „Kloverfild“, a dve godine kasnije režirao je još jedan dramatičan horor „Pusti me unutra“. Međutim, 55-godišnji reditelj miljenik holivudskih studija postao je zahvaljujući blokbasterima „Planeta majmuna: Revolucija“ i „Planeta majmuna: Rat“ koji su zaradili više od 1,2 milijarde dolara na boks-ofisu.

Poll Maker

Čitavih pet godina života američki reditelj i koscenarista Met Rivs utrošio je na „Betmena“, ali ne žali:

– Ako ne možeš da pronađeš način da uspostaviš strastvenu vezu, onda ništa neće funkcionisati, a publika će to prepoznati.

Betmen
Robert Patinson Betmen Foto:Tanjug/Photo by Vianney Le Caer/Invision/AP

U Rivsovom viđenju Betmen nije ni novajlija, niti veteran – dobro je znana ličnost u Gotamu, ophrvanom organizovanim kriminalom i narkoticima.

Samo sam hteo da Betmen ne ostane statičan. Želeo sam da priča teče tako da ga potpuno uzdrma, zbog čega je neophodno da se promeni. Želeo sam da osetim njegov očaj, intenzitet, ranjivost – ovako je za „Njujork tajms“ opisao svoju verziju superheroja američki reditelj.

Za tu svoju viziju angažovao je glumca koji bi retko kome pao na pamet – Roberta Patinsona. I dok su iza britanske filmske zvezde različita ostvarenja ni njemu nije isprva delovalo kao da uloga Betmena može da označi neki napredak u njegovoj karijeri. Ali, kada mu je reditelj izložio svoju „ludačku“ viziju Betmena, pristao je jer ga je baš tako i sam video. U rediteljevom fokusu bilo je to da prikaže da je strah stvaran, što je uticalo na to kako je glumac „ušao“ u ulogu Brusa Vejna.

Kada obuče Betmenovu odoru, nije to kao da na sebe stavlja neki magični oklop i radi pravu stvar. Prosto, usisava ga njegova sopstvena tama. A kada obuče odelo, više ne zna ko je – reči su Patinsona za njujorši dnevnik.

Zanimljiva trivija je da je Patinson na audiciji za ulogu nosio kostim Vala Kilmera iz filma „Betmen zauvek“.

– Rob se tako pojavio na audiciji sa bradavicama – kroz smeh priča Met Rivs.

Met Rivs
Met Rivs Foto:Julie Edwards / Avalon / Profimedia

Američki sineasta želeo je svojim „Betmenom“ da nekako „oživi“ remek-dela kinematografije iz sedamdesetih godina, poput „Kuma“, „Svih predsednikovih ljudi“, „Francuske veze“. U svoj Gotam naselio je „sveže varijante“ Betmenovog batlera Alfreda (Endi Serkis) i policajca Gordona (Džefri Rajt), tu su i negativci koje tumače Kolin Farel i Pol Dejno, kao i nova simpatija superheroja Selina Kajl, odnosno Žena mačka koju igra Zoi Kravic.

Trudio se „iz petnih žila“ da pronađe neku „teritoriju“ koja nije ranije pokorena sa filmovima Tima Bartona i Kristofera Nolana koji su odavno zauzeli kultni status u pop kulturi.

A kada je konačno počelo snimanje, posle samo dva meseca u martu 2020, sa urađenih tek 25 odsto posla, svet je zadesila pandemija. Članovi ekipe počeli su da se razboljevaju od korone, a lektor u filmu Endrju Džek preminuo je baš od Kovida.

– Bilo je tako čudno. Svi su se pitali šta se dešava, a niko nije bio svestan razmera problema – objašnjava reditelj.

Betmen
Sa snimanja Betmena Foto:Tanjug/Warner Bros. Pictures via AP

Nastavili su snimanje tek na jesen 2020, a Robert Patinson se seća rediteljeve odlučnosti da im ništa ne stane na put:

– Sve smo radili duplo duže, ali Met je bio odlučan: „Napraviću film kakav želim, ništa me neće zaustaviti“. Deluje kao tako nežna, osetljiva osoba, a zapravo je „hard-kor“. Neće se zaustaviti dok ne dobije šta želi!

Iako je scenario pisan daleko pre nego što nam se „dogodila“ pandemija, kao da je anticipirao sve, jer opisuje metropolu ophrvanu tragedijama, no bez obzira na to svi u njoj žude da se iskobeljaju iz problema:

Gotam je uvek bio metafora našega sveta. Gotam je mračna strana. Ali, u jednom trenutku smo pomislili: „O Bože, da li je naš svet gori od Gotama?“ – priznao je reditelj. I dok je načelno pristao na ideju čelnika Vorner bradersa da novi film bude početak još dva serijala na HBO maksu, kada sve završi, Met Rivs ne vidi sebe više u Betmenu, iscrpeo ga je i jedino što želi jeste da se naspava…

Bonus video:

Prvi „betmobil“ na svetu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar