Foto:Dalibor Danilović

Interaktivna, edukativna predstava za decu i odrasle "Princeza Zlatka u kraljevstvu boja”, autora i reditelja Marka Dukića, biće izvedena 13. marta u 17 sati u Malom pozorištu „Duško Radović“, saopštili su iz ovog teatra i dodali da je ulaz besplatan, uz obaveznu rezervaciju.

Predstava Nevid teatra iz Banjaluke govori o Zlatki, princezi vila i vilenjaka iz Žutog kraljevstva, koja oplemenjuje svoj život upoznajući kraljevstva raznih boja, te na taj način razara predrasude svoga oca, Кralja Žutka, i prikazuje deci da je svet obogaćen raznolikostima ujedno bogatiji i sadržajniji svet. Кraljevstva predstavljaju gradove u Bosni i Hercegovini: Sarajevo, Tuzlu, Banjaluku, Jajce, Trebinje i Mostar.

U predstavi igraju Maja Vujanović, Dejan Andrić i Marko Dukić.

Pored predstave, istog dana u foajeu pozorišta zakazane su i besplatne dramske interaktivne radionice za decu uzrasta od četiri do šest godina (12 sati) i uzrasta od devet do 14 godina (13 sati). Radionice vode glumci/animatori sa višegodišnjim iskustvom u radu sa decom, Maja Vujanović i Dejan Andrić, a deca će imati priliku da na zabavan i uzbudljiv način uče o biljnom i životinjskom svetu i upoznaju se sa osnovama dramskih tehnika: priča, vođena mašta, zamišljena putovanja i improvizacija kroz čudesni svet fantazije u kojem se izražava osećanjima i idejama, navodi se u najavi iz „Duška Radovića“.

Iz predstave „Princeza Zlatka u kraljevstvu boja“ Foto:Dalibor Danilović

Pre izvođenja predstave biće prikazan animirani pozorišni bonton za decu i odrasle Marka Dukića u produkciji Nevid teatra.

– Za uživanje u predstavama, bilo da je riječ o djeci, odraslima, ili glumcima na sceni, nije potrebna samo ljubav prema pozorištu, već i kašičica manira te prstohvat lijepog ponašanja koje dolikuje boravku u svakoj kulturnoj instituciji. Zato animiranim pozorišnim bontonom za djecu i odrasle na zabavan način približavamo neka pravila ponašanja prije, tokom i nakon predstave kako biste vi i ostatak publike nesmetano uživali u pozorišnom izvođenju. Gledanje animiranog bontona preporučuje se u velikim količinama. Do deset puta dnevno – kaže Dukić.

Ansambl banjalučkog Nevid teatra je u okviru projekta „Obrazovanje kroz igru“, nastalog u partnerstvu sa Udruženjem dramskih umetnika Srbije, u okviru iste turneje gostovao do sada u Smederevu, Pančevu, Šapcu, Zrenjaninu, Somboru, Novom Sadu, Gornjem Milanovcu, Кruševcu i Nišu.

Članovi ansambla u okviru turneje predstavljaju i ilustrovanu knjigu sa 15 bajki i basni za decu, njeno audio izdanje i verziju audio-knjige za decu sa poteškoćama u razvoju, a čitaju ih Svjetlana Andrić, Dejan Andrić i Marko Dukić. Knjiga se može besplatno preuzeti sa sajta projekta, a animirani bonton za decu i odrasle može se pogledati na Jutjub kanalu i Fejsbuk stranici Nevid teatra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar