Izabel Iper/Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Čuvena francuska glumica Izabel Iper dobiće počasnog Zlatnog medveda za životno delo na predstojećem Filmskom festivalu u Berlinu, saopštili su organizatori najpoznatije nemačke filmske smotre.

Osim što će biti ovenčana počasnim Zlatnim medvedom, tokom Berlinala, koje će biti održano od 10. do 20. februara naredne godine, biće organizovana i retrospektiva filmova jedne od najznačajnijih francuskih glumica, preneo je američki časopis „Varajeti“.

„Počasni Zlatni medved može delovati kao prirodan tok u karijeri bez premca, jer je Izabel Iper jedna od retkih umetnica koja je nagrađivana na najvećim svetskim festivalima. Ali, Izabel Iper je mnogo više od nagrađivane glumice, ona je beskompromisna umetnica koja se nikada nije plašila da preuzima rizike“, obrazložili su svoju odluku kodirektori Berlinskog festivala Marijeta Risenbek i Karlo Šatrijan.

Izabel Iper, rođena 1953. godine, glumom je počela da se bavi kada joj je bilo samo 14 godina. Nakon studija na Nacionalnoj akademiji dramskih umetnosti u Parizu, karijeru je počela na teatarskim daskama, a početkom sedamdesetih imala je debi na filmskom platnu. U bogatoj karijeri igrala je u stotinak filmova, kao što su „Profesorka klavira“ Mihaela Hanekea i „Spasavaj se ko može“ Žan-Lika Godara, ali i u TV ostvarenjima, serijama…

Iperova je u proteklim decenijama igrala u sedam filmova koji su bili u takmičarskom programu Berlinala, među kojima su „Osam žena“ Fransoe Ozona ili „Budućnost“ Mije Hansen-Leve. Osvajala je silna priznanja, a među njima su Bafta, Zlatni globus, dve nagrade u Kanu, na Venecijanskom festivalu… Čak 14 puta bila je nominovana za najznačaniju francusku nagradu Cezar, osvojivši je jednom.

Kada je „Njujork tajms“ prošle godine pravio listu najboljih glumica u 21. veku, Izabel Iper našla se na drugom mestu, a 2019. je dobila i Počasno srce Sarajeva na Sarajevo film festivalu.

Nagrada na Berlinalu, koja joj se dodeljuje se za „izuzetnu karijeru“, biće svečano uručena francuskoj glumici 15. februara. Istoga dana biće prikazano sedam od njenih gotovo 150 filmova, televizijskih filmova i televizijskih serija. Jedan od njih biće novo ostvarenje Lorana Larifjera „A propos de Joan“.

Bonus video:

Nagrada za životno delo Robertu Benjiniju u Veneciji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar