Foto: Geoff Caddick / AFP / Profimedia

Benksijev mural, koji je od kraja prošle godine krasio neuglednu kuću u rodnom gradu najpoznatijeg uličnog umetnika na svetu, Bristolu, uklonjen je pre dva dana, preneli su britanski mediji.

Mural nazvan „Aachoo!!“ uklonjen je u petak, u popodnevnim časovima, preneo je BBC. Za uklanjanje murala najpoznatijeg anonimnog uličnog umetnika na planeti korišćen je čak i kran. Još uvek nisu poznati razlozi sklanjanja ovog dela sa neugledne kuće u Bristolu, koje je od polovine decembra prošle godine bilo prava atrakcija.

Uklanjanje murala Foto: Jake McPherson / SWNS / SWNS / Profimedia

Britanski mediji spekulišu da je Benksijev rad sklonjen kako bi bio ponuđen na aukciji. Vlasnik jedne britanske galerije Džon Brendler ranije je izjavio da mu je delo „Aachoo!!“ ponuđeno kako bi ga stavio na aukciju, međutim on je to odbio predloživši da se rad daruje samom gradu Bristolu. Još jedan od razloga uklanjanja dela mogao bi da bude i taj što je kuća, na kojoj je 11. decembra 2020. osvanuo grafit, u međuvremenu prodata i ima novog vlasnika…

A u pitanju je jedan od „najubitačnijih murala“ koje je Benksi potpisao od kada je svetom zavladala pandemija koronavirusa. Naime, na muralu nastalom usred pandemije i lokdauna baba sa maramom na glavi kija, šireći bacile oko sebe, a od siline kijanja ispadaju joj štap i torbica, ali i veštačka vilica…

Mural nazvan „Aachoo!!“ Benksi je isliko na bočnom zidu neugledne kuće u bristolskom kraju Toterdaun. Kada je umetničko delo osvanulo na zidu ove kuće, mnogi su komentarisali da je, osim ubojite poruke, zanimljiva i lokacija koju je umetnik odabrao. Jer, ulica Vejl, u kojoj se nalazi kuća sa Benksijevim muralom, najstrmija je naseljena ulica u Engleskoj. Padina od čitavih 22 stepena svakog Uskrsa postaje poprište takmičenja u „spustu“ vaskršnjih jaja.

Od kada je mural napravljen, kao uostalom i sa svakim delom Benksija, i „Aachoo!!“ je izazvao opštu pomamu među građanima. Od 11. decembra svakoga dana, uprkos restriktivnim merama britanske Vlade i lokdaunu, posećivalo ga je više od stotinak ljudi svakoga dana.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar