Foto: BEN STANSALL / AFP / Profimedia

Benksi je potvrdio je da je rad na zidinama nekadašnjeg zatvora Reding u Engleskoj njegov, što je shvaćeno i kao podrška najpoznatijeg uličnog umetnika današnjice kampanji da zgrada od crvene opeke bude pretvorena u kulturni centar.

Na nekadašnjem zatvoru poznatom po tome što je tu bio utamničen pesnik Oskar Vajld, u ponedeljak je osvanuo rad na kom se muškarac u zatvorskom odelu, bežeći iz tamnice, spušta niz zidine koristeći se rolnom papira iz pisaće mašine kao konopcem. Odmah su krenule spekulacije da iza rada stoji Benksi, a umetnik je to sada ipotvdio, objavljujući na društvenim mrežama snimak kako stvara taj rad, nazvan „Osmisli bekstvo“ (Create Escape).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Banksy (@banksy)

U zatvoru u Redingu je pesnik Oskar Vajld proveo dve godine, nakon što je 1895. osuđen zbog „flagrantne nepristojnosti“, odnosno veze sa mladim lordom Alfredom Daglasom. Vajld je o svojim zatvorskim danima napisao „Baladu o tamnici u Redingu“ (1898), a potom i meditativno delo u formi pisma „De profundis“.

Zatvor je prestao sa radom 2013. godine, a prošle godine pokrenuta je kampanja da zgrada bude pretvorena u kulturni centar. Među zagovornicima te ideje su i brojne poznate ličnosti poput glumaca Džudi Denč, Keneta Brane, Natali Dormer i Stivena Fraja.

Gradske vlasti u Redingu tumače Benksijev gest kao njegovu podršku toj kampanji.

„Oduševljeni smo time što se ispostavlja da je Benksi pružio podršku lokalnih vlasti da zatvor u Redingu bude pretvoren u mesto umetnosti, nasleđa i kulture sa ovim radom“, saopšteno je iz gradske većnice u Redingu, a prenosi BBC.

Iz britanskog Ministarstva pravde saopšteno je da su „svesni da je Benksi potvrdio da je odgovoran za rad“ i da „razmatraju sledeće korake“.

Još jedan rad uličnog umetnika nedavno je privukao pažnju javnosti, nakon što je „Devojčica sa hula-hopom“ skinuta sa zida u Notingemu i prodata je jednoj galeriji u Eseksu, zbog čega se podigla bura među građanima koji su ga smatrali jednim od simbola grada.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar