Foto: Promo

Beogradske muzičke svečanosti BEMUS, 53. po redu, biće održane u Beogradu od 1. do 13. novembra. Na ovoj manifestaciji nastupiće zvezde klasične muzike u izboru umetničkog direktora Bojana Suđića, saopštili su organizatori.

BEMUS će 1. novembra na Kolarcu otvoriti čuvena gruzijska pijanistkinja Katja Bunijatišvili, kojoj će se pridružiti Beogradska filharmonija pod upravom kanadskog dirigenta Marka Parizota.

Bunijatišvili će nastupiti i dva dana kasnije sa All Stars postavom koju će, pored nje, činiti njeni prijatelji i renomirani muzičari: violonista Hačatur Almazjan (poznat i po tome da je radio na muzici filma „Mlečni put“ Emira Kusturice), violonistkinja Hračja Avanesjan, Adrijen Boaso na violi i Narek Hahnazarjan na violončelu. Izvešće remek-dela kamernog muzičkog repertoara.

A, Simfonijski orkestar i Hor Radio televizije Srbije pod dirigentskim vođstvom Bojana Suđića nastupiće 4.novembrau Kolarčevoj zadužbini sa baritonom Tomasom Hempsonom, poznatim kao „najbolji Figaro na svetu“. Gošće na koncertu biće soprani Aleksandra Jovanović i Dragana Radaković.

Na Kolarcu će 5.novembra svirati kamerni ansambl „13 gudača“ uz ruskog violončelistu Denisa Šapovalova, koji je bio gost Beograda pre desetak godina u okviru Čelo Festa. Šapovalov se predstavlja u dvostrukoj ulozi kompozitora/aranžera i soliste na dva instrumenta – klasičnom i električnom violončelu. U prvom delu programa uz klasičan repertoar predstaviće beogradskoj publici svoj „Bravurozni koncert“, a u drugom delu originalne obrade numera grupe Pink Flojd.

U kripti Hrama Svetog Save 6. novembra će nastupiti Crkvena pevačka družina “Branko“ iz Niša pod upravom dirigenta Sare Cincarević.

Deo BEMUS-a biće i Orkestar Opere i teatra Madlenijanum, koji će u svojoj matičnoj dvorani održati koncert 8.novembra pod dirigentskom palicom Dejana Savića. Kao solistkinje, nastupiće violinistkinja Kandida Tompson, Škotlanđanka koja predvodi Amsterdam Sinfonietta orkestar, i naša poznata violončelistkinja Ksenija Janković.

Već dva dana kasnije slavni pijanista Aleksandar Madžar nastupiće na Kolarcu, i tako otpočeti svoju seriju od osam koncerata posvećenih svim Betovenovim sonatama.

Za zvanično zatvaranje BEMUS-a predviđen je program koji predstavlja pogled ka budućnosti, jer će se 12. i 13. novembra u Malom pozorištu Duško Radović izvesti opera za decu „Dečja soba“ Milenka Živkovića, nastala prema pričama Desanke Maksimović, koju će predstaviti Muzičko-opersko-teatarska organizacija MOTO. Ova opera izvedena je prvi i jedini put pre 70 godina, februara 1941, a njen dalji život na sceni prekinuo je Drugi svetski rat.

U okviru BEMUS-a na bis 14.novembra u Kolarčevoj zadužbini drugi koncert svog osmodelnog serijala izvešće Madžar.

Bonus video:

Mehta na Kolarcu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar