Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Koncertom Beogradske filharmonije pod upravom dirigenta Hansa Grafa u Kolarčevoj zadužbini večeras su zatvorene 52. Beogradske muzičke svečanosti (BEMUS) u organizaciji Centra beogradskih festivala (CEBEF).

„Renomirani orkestar je nastupio pod dirigentskim vođstvom Hansa Grafa, koji ima status počasnog dirigenta Hjustonskog simfonijskog orkestra, a dirigovao je vodećim američkim orkestrima“, saopštio je CEBEF.

U Evropi, Hans Graf je predvodio Bečku filharmoniju, Bečki simfonijski orkestar, Kraljevski Koncerthebau orkestar, Budimpeštanski festivalski orkestar, Simfonijski orkestar Bavarskog radija, Nemački simfonijski orkestar iz Berlina, Londonsku filharmonija, Londonski simfonijski orkestar, Kraljevsku filharmoniju i Hale orkestar, i mnoge druge velike orkestre i nastupao na mnogim važnijim evropskim festivalima.

Koncertni program na Bemusu, sastavljen od Mocartovih kompozicija, otvorila je uvertira „Figarova ženidba“, a zatim su sledile dve simfonije, u A – duru K 201 i De – duru K 504, poznata kao „Praška simfonija“.

Ovogodišnji BEMUS uspešno je održan i pored otežanih okolnosti zbog epidemiološke situacije i nemogućnosti da neki umetnici nastupe, što je dovelo do otkazivanja nekoliko koncerata, ocenili su organizatori.

Tokom festivala održano je sedam od planiranih 12 koncerata, a otkazani su nastupi čuvene pijanistkinje Marte Argerič na otvaranju, gitarskog sastava iz Italije 40 fingers, koncert Big Benda RTS koji je trebalo da izvede operu Toska u posebnom aranžmanu, koncert Kvinteta NOMUS, kao i nastup slavnog tenora Hozea Kure, navodi CEBEF.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar