Jasna Đuričić u filmu "Quo vadis, Aida" Foto: promo

Film "Quo vadis, Aida" rediteljke Jasmile Žbanić zvanično je nominovan za dve Bafta nagrade, objavila je Britanska akademija filmske i televizijske umetnosti. Najviše nominacija, po sedam, dobili su američka drama o posledicama recesije "Zemlja nomada" i britanska priča o odrastanju "Rocks".

Jasmila Žbanić je nominovana za nagradu Bafta za najbolju režiju, a „Quo vadis, Aida“ za najbolji strani film, u konkurenciji sa filmovima „Još jedna runda“, „Jadnici“, „Dragi drugovi“ i „Minari“.
„Zemlja nomada“ kineske rediteljke Kloi Žao, već nagrađen Zlatnim globusom, nominovan je u kategoriji za najbolji film, kao i „Otac“ sa Entonijem Hopkinsom u glavnoj ulozi starca koji tone u demenciju.

U kategoriji naboljeg stranog filma nominovan je francuski film ”Jadnici” Ladža Lija, priča o policijskoj brljotini u jednoj osetljivoj četvrti na periferiji Pariza.

U kategoriji najboljeg reditelja nominovane su četiri žene – Jasmila Žbanić, Kloi Žao, Šenon Marfi i Sara Gavron.

Nagrade Bafta, kao i nagrade Američkog udruženja producenata (Producers Guild of America – PGA), Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America – DGA) i Zlatni globus, često su pouzdani pokazatelji ko bi mogao da osvoji prestižnog američkog Oskara koji će ove godine biti dodeljen 25. aprila u Los Anđelesu.

Nagrade BAFTA biće uručene 11. aprila na svečanosti bez publike zbog epidemije korona virusa.