Novi legati i zbirke u Adligatu, Adligat
Foto: Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat

Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat bogatije je za legate Savete i Slobodana Mašića, Živka Milićevića, Milana Rankovića, Gordane Suše, Ivice Mlađenovića i Dragana Lakićevića, saopšteno je iz ovog udruženja.

U ovom udruženju već se nalaze knjige i predmeti koje je darovalo oko 400 značajnih ljudi iz Srbije i sveta, kao i više od 60 legata, a među novim pristiglim artefaktima su oni izdavača i dizajnera Savete i Slobodana Mašića, urednika “Politike“ Živka Milićevića, ministra kulture Milana Rankovića, novinarke Gordane Suše, arhitekte Ivice Mlađenovića i književnika Dragana Lakićevića.

Novi legati i zbirke u Adligatu, Adligat
Dizajn Savete i Slobodana Mašića Foto: Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat

Za Legat Savete i Slobodana Mašića je, prema rečima predsednika Adligata Viktora Lazića, preuzeto još stotine dokumenata, autorskih knjiga i plakata, kao i izuzetno važna arhiva prvog privatnog izdavača u Jugoslaviji, kuće „Nezavisna izdanja“.

– Mašići su arhitekte, svetski priznati velikani srpskog i jugoslovenskog dizajna, autori vizuelnog identiteta BITEF-a, FEST-a, kao i mnogih drugih kultnih institucija, filmova i pozorišnih predstava. Ovo je izvanredna dopuna donaciji učinjenoj pre nekoliko godina, kada je čak 27.000 knjiga poklonjeno Adligatu, uključujući važan deo biblioteke ovog bračnog para u kojoj su bile i stotine knjiga sa posvetama – reči su Lazića.

Nekadašnji urednik “Politike“ Živko Milićević (1896-1975) bio je simbol predratnog srpskog novinarstva. Zahvaljujući osnivaču Adligata Milošu Jevtiću, ovom udruženju je pre nekoliko godina poklonjen značajan deo njegove biblioteke, uključujući značajnu arhivsku građu, rukopise i njegovu bistu.

Novi legati i zbirke u Adligatu, Adligat
Živko Milićević, novinar Foto: Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat

Milićević je bio osnivač „Politike za decu“, jedan je od tvoraca srpske i jugoslovenske savremene novinske priče između dva rata, urednik Radio Beograda i subotičke izdavačke kuće „Minerva“, pomogao je Stevanu Jakovljeviću oko pisanja „Srpske trilogije“, a iza sebe je ostavio desetak knjiga, jer je pisao pesme, pozorišne i književne kritike, putopise. Adligatu je knjige poklonila Milićevićeva unuka Jelisaveta Protić, a među stotinak starih izdanja nađen je i potpis Stanislava Vinavera, kao i tri knjige koje je Milićević doneo posle prelaska preko Albanije.

U Adligatu je i biblioteka knjževnika Milana Rankovića (1932-2012), jednog od trojice prvih magistara i doktora estetike koji su posle Drugog svetskog rata dobili to zvanje u Beogradu. Bio je i književni kritičar „Borbe“, zamenik ministra kulture Srbije od 1973. do 1976, kao i ministar kulture od 1988. do 1991. Objavio je više od 40 knjiga, brojne studije, kritike i eseje u domaćim i inostranim časopisima, a njegovi radovi su prevođeni na ruski, francuski, engleski, italijanski, bugarski, švedski, slovenački i makedonski jezik.

Novi legati i zbirke u Adligatu, Adligat
Milan Ranković Foto: Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat

Donaciju sa dosta ruske literature poklonila je Adligatu njegova supruga Tanja Ranković.

Ćerke nedavno preminule novinarke Gordane Suše, Anja i Vana Suša poklonile su više od hiljadu knjiga iz njene biblioteke.

Novi legati i zbirke u Adligatu, Adligat
Vana i Anja Suša Foto: Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat

Sušina zbirka sa reprezentativnim knjigama i posvetama biće izložena u Muzeju knjige i putovanja.

Suša se novinarstvom bavila od 1970, a osim u „Danasu“, u kome je provela poslednjih pet godina karijere, radila je na RTV Beograd, Jutelu i VIN produkciji, a pisala je i za „Našu Borbu“, „Oslobođenje“, „Nezavisne novine“, „Blic“… Bila je i predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije i članica Saveta REM-a.

Kapitalno ostvarenje arhitekte Ivice Mlađenovića (1937-2020) su „Beogradska trijenala svetske arhitekture“ (1985-2015), o kojima je njegova ćerka Dejana Mladenović Adligatu predala značajan deo dokumentacije, uključujući prepisku sa značajnim arhitektama širom sveta. Ovim izložbama Mlađenović je približavao neka od najznačajnijih svetskih imena i dostignuća arhitekture.

Pored stambenih zgrada u Tuzli (1931), tri stambene kule u Novom Sadu (1971), kao kruna njegovog rada je projekat Svetski dom Golf 12 u Beogradu, u kojem je učestvovao kao inicijator i selektor, a bavio se i futurističkom i ekološkom arhitekturom.

Kao teoretičar Mlađenović potpisuje 23 književna izdanja, među kojima se ističu „Arhitektura i njeni privrženici“, „50 uglednih arhitekata sveta“, „55 istaknutih arhitekata Jugoslavije“ i „Arhitektura na tragu“.

Novi legati i zbirke u Adligatu, Adligat
Foto: Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat

Američki biogafski institut svrstao ga je u ediciju „Međunarodni imenik vodećih ličnosti“ (1998), Međunarodni biografski centar u Kembridžu u prvo svetsko izdanje „2.000 uglednih intelektualaca 21. veka“ (2002), a na listi je i Zaslužnih članova Međunarodne zajednice arhitekata (UIA) kao jedan od 185 uglednih arhitekata sveta.

Književnik Dragan Lakićević već više od decenije poklanja knjige Muzeju knjige i putovanja, a ovog puta je darovao još 10 kutija knjiga koje je prikupio prethodnih godina, uključujući i značajan broj naslova sa posvetama, saopšteno je iz Adligata.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar