adligat
Ruski kosmonaut u Adligatu Foto: Promo/Adligat

Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat" obišli su ruski kosmonauti Sergej Kud-Sverčkov i Anastasja Stepanova, tokom boravka u Beogradu, saopšteno je iz tog udruženja.

Kosmonauti su potpisali više svojih fotografija, uključujući i fotografije Srbije iz svemira koje su načinili sa svemirske stanice, kao i nekoliko tabaka poštanskih maraka posvećenih Juriju Gagarinu, koje je nedavno objavila Srbijamarka. Takođe, podržali su i stvaranje Zbirke astronomije i kosmonautike u „Adligatu“, za koju već postoji fond od nekoliko stotina bibliotečkih jedinica.

„Unikatna zbirka knjiga i dragocenosti iznenađuje čak i čoveka koji je video sve. Ovo je neverovatan muzej koji ima ogroman značaj za kulturu“, zapisao je, između ostalog, Kud-Sverčkov u knjizi utisaka, dok je Stepanova bila zahvalna što se „udubila u istoriju, literaturu, arheologiju“, izrazivši nadu da će „knjige stići i do Meseca i do Marsa“.

Dodeljene su im specijalne počasne članske karte zbog čega je “Adligat“ postao prvo srpsko udruženje, kako je naglasio njegov predsednik Viktor Lazić, čiji su članovi su stigli do kosmosa.

adligat
Ruski kosmonauti u Adligatu Foto: Promo/Adligat

Kud-Sverčkov se pre dva meseca vratio nakon 185 dana provedenih u orbiti, dok je Stepanova, inženjerka Instituta za biomedicinske probleme Ruske akademije nauka provela 80 dana u izolaciji u okviru projekta „Mars 160“, mesec dana u nenaseljenom delu Kanade i 120 dana u okviru eksperimenta „Sirijus 19“, čiji je zajednički cilj proširenje naučnih saznanja o mogućim izazovima kosmonauta na putu za Mars.

Kosmonauti su prethodno u PTT muzeju zatvorili izložbu „Ruska i srpska filatelija o kosmosu“ upriličenoj povodom obeležavanja 60 godina od kada je Jurij Gagarin kao prvi čovek u istoriji poleteo u kosmos.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare