"Rešenje" za spomenik Stefanu Nemanji
Foto: Facebook/Branko Gavrić

Postavljaju ruskog Sarumana ispred stanice. A lepo sam im predlagao još starijeg i moćnijeg Nemanju, poručio je grafički dizajner Branko Gavrić, podelivši na društvenim mrežama svoj komentar u slici na rešenje za spomenik Stefanu Nemanji kakav gradske vlasti podižu u centru Beograda.

Postavljanje postamenta za budući spomenik Stefanu Nemanji od 23 metra ispred Železničke stanice na Savskom trgu trebalo bi da počne sledeće nedelje, a rešenje ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova od kako je predstavljeno ne prestaje da izaziva reakcije u javnosti. I dok to rešenje i spomenik predstavnici vlasti zovu „dominantnom figurom“, istoričari umetnosti i korisnici društvenih mreža mahom ga smatraju „megamolanskim promašajem“. Niko od njih, čini se, ne spori da rodonačelnik dinastije Nemanjića zaslužuje da ima obeležje, ali ističu da je takvo rešenje, kako to sažima u svojoj izjavi istoričarka umetnosti Irina Subotić, „ruglo za Beograd iz više razloga“.

I grafički dizajner Branko Gavrić podelio je svoj komentar na izgled budućeg spomenika, ironično predlažući alternativno rešenje.
„Postavljaju ruskog Sarumana ispred stanice. A lepo sam im predlagao još starijeg i moćnijeg Nemanju“, napisao je Gavrić uz sliku koju je postavio na svom nalogu na Fejsbuku.

ZNAČI, POSTAVLJAJU RUSKOG SARUMANA ISPRED STANICE. A LEPO SAM IM PREDLAGAO JOŠ STARIJEG I MOĆNIJEG NEMANJU…

Posted by Branko Gavric on Четвртак, 30. јул 2020.

Upitan za komentar na prihvaćeno rešenje ruskog vajara, Gavrić kaže da je sam njegov rad već dovoljno slikovit odgovor. Njegovo alternativno rešenje odmah je izazvalo reakcije među pratiocima na Fejsbuku i proširilo se društvenim mrežama.

„Ostvarićemo ovaj zahtevni projekat kad mi dođemo na vlast“, poručila je Gavriću u šali restauratorka Kristina Horjak, aktivistkinja Aida Ćorović predložila je da se „obavezno namontira česmica“, a književnica Mirjana Đurđević zatražila je dozvolu da dodatno interveniše na njegovom radu.

– Žao mi je što neću živeti dovoljno dugo da se slatko nasmejem spomeniku Vesiću, koji će osmisliti neki novi klinci, što rastu na razvalinama mog rodnog grada njegovom zaslugom – rekla je Mirjana Đurđević, komentarišući za naš portal postavljanje spomenika Stefanu Nemanji i Gavrićev alternativni predlog.

Saruman je, uzgred rečeno, fiktivni lik iz Tolkinove knjige „Gospodar prstenova“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare