dejan Mijač probudi se
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Proslavljeni reditelj Dejan Mijać prelistavao je jutros dnevnu štampu u jutarnjem programu Televizije NOVA S „Probudi se“ sa voditeljkom Nevenom Madžarević i tom prilikom je komentarisao gde pronaći istinu ovih dana, ali i šta misli o spomeniku Stefanu Nemanji koji treba da osvane na Savskom trgu.

„Informišem se uglavnom preko interneta, a ovu ponudu u dnevnoj štampi ne mogu ni u ruke da uzmem“, počeo je Mijač.

Nadovezao se na pitanje gde pronaći istinu ovih dana, a u kontekstu jučerašnje konferencije za medije i demanotvanja navoda agencije Frans pres.

„Istina je davno zagubljena. Ovo što mi zovemo koronom je jedna pošast koja se desila i nama i celom svetu, ali tu se lako prepoznaju laži. Laž je sastavni deo naših života. Mi znamo da nas lažu i nije da smo ravnodušni, ali to je stanje. Ne mogu da budem toliko blentav da verujem da smo jedna od najuspešnijh zemalja na svetu. Smešno je što se poredimo sa Nemačkom“, istakao je Mijač.

Foto: N1

On je prokomentarisao i to što premijerka Brnabić nije po imenu optužila agenciju Frans pres za laž, već je kazala da su navodi o čoveku koji je umro čekajući respirator monstruozne laži jedne strane agencije.

„Ta i ta agencija ima ime i status i, kada ona nešto kaže, to je verovatno ispitano, retko je u svetu da se ovoliko laže kao ovde“, kazao je on i dodao da se ona tako nije ogradila i da sve to liči na preganjanje s decom.

Mijač je imao šta da kaže i o spomeniku velikom srpskom županu Stefanu Nemanji koji treba da bude postavljen na Savskom trgu ispred nekadašnje glavne železničke stanice. Uz to, na najavu zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića da će i drugim srpskim velikanima podići spomenike, kazao je – jadni ljudi.

Pročitajte još:

„Dizanje spomenika ne pripada kulturi. Musolini je digao najveći broj spomenika u Italiji, kao i Hitler. Vrlo su pompezni, odvratni. Ovde nema drugog isticanja vrednosti nacionalne kuture, za kulturu se iz budžeta izdvaja nula i onda nema priče o kulturi. A ovo je neki Rus napravio neku grdobu… Blago nama. Stefan Nemanja je jedna pozitivna stvar naše istorije, lepota uspomene. To treba da bude nešto delikatno, a ovo je nešto pompezno, odvratno, jako zaostalo što se tiče umetničkog izraza“, rekao je Mijač.

Mijač je kazao i šta misli o otvorenom pismu preko 2.000 lekara Vladi Srbije.

„Vrlo je lepo i hrabro skupljanje potpisa, ali kod nas nema nikakvog efekta.“

Istakao je i da već duže vreme ne glasa.

„Otkad su me demokrate razočarale, ne idem na izbore. Mi se loše šalimo na račun demokratije, ja neću da učestvujem u tome“, istakao je Mijač i za kraj kazao da ne planira povratak u pozorište jer smatra da ima dosta godina, a i da je njegovoj publici dosta.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare