Na mestu ispred nekadašnje Glavne železničke stanice u Beogradu uskoro će da bude postavljen spomenik Stefanu Nemanji.

Spomenik u delovima stiže iz Rusije, biće visok 23 metra, visine jedne sedmospratnice ili kao kada bi se 13 ljudi poređali jedan iznad drugog, odnosno visine jedne četvrtine Beograđanke.

O ovom spomeniku za „Probudi se“ na TV Nova S je govorila istoričarka umetnosti Irina Subotić.

„Ovo će biti faraonski spomenik. Čini mi se da je to priprema za spomenik budućem šefu, jer bi on, verovatno, želeo da ima takav spomenik. Ti spomenici su neviđeno veliki i nemaju nikakav odnos prema čoveku. To je nešto nadljudsko i zato kažem da je faraonski. To je nešto što izlazi iz kodeksa normalnih spomenika, ne samo po izgledu nego po svojoj pretencioznosti“, navela je Subotićeva.

Ruski umetnik, kome kako kaže, ni ime ne želi da zapamti, poznat je po ovako velikim spomenicima.

„Po celoj Rusiji su njegovi spomenici i Putinu i drugim velikodostojnicima, radi i za crkvu. Uopšte ne mogu da pomislim da bi takav spomenik mogao da simbolizuje osnivača naše države i da bude u Beogradu kada znamo da Stefan Nemanja nije imao Beograd pod svojom vlašću“, rekla je istoričarka umetnosti.

Ona je prokomentarisala i simboliku spomenika.

„Razbijen šlem na kome stoji Stefan Nemanja je simbol neuspeha. Simbolika je, dakle, sasvim pogrešna, ako se tako čita. Ono što se može prikazati kao Nemanjina dostignuća su potpuno nemušta, ne mogu se lako pročitati, a govorim na osnovu fotografija koje sam uspela da vidim. Nemanja je u nekoj mantiji za koju ne znam da li je plašt vojnika, vladara ili monaha. Smatram da je umetnički veoma ispražnjen spomenik i po svim elementima on ne pripada nigde“, istakla je Subotićeva.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare