Foto: Mali likovni salon KCNS, Privatna arhiva

Izložba tekstila "50 lakih komada" Marinele Koželj biće otvorena sutra u 19 časova u Malom likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada.

„Zašto vez? Nemam odgovor; možda zato što je ručni rad u najširem smislu bio oduvek deo mene. Kako su devedesete godine prošlog veka bile prekretnica u našim životima, nametnula mi se potreba da svoje ideje iskažem skromnijim sredstvima, te sam pribegla upotrebi raznih vrsta tekstila (najčešće reciklažnih), prediva, perlica i dr. Za mene je vez uvek deo i završni ukras nekog predmeta, bilo da je to dekorativni pano, nakit ili aksesoar“, kaže autorka u najavi svoje izložbe.

Marinela Koželj (Beograd, 1947), je istoričarka umetnosti, i članica ULUPUDS-a od 1985. Prvih nekoliko godina njenog bavljenja primenjenom umetnošću odnosilo se na slikanje na svili da bi početkom ovog veka počela da primenjuje razne tehnike u vezi sa tekstilom. Uporedo sa slikanjem na svili, zanimao je je dizajn tepiha, nakita i slikarstvo.

Marinela Koželj je dugogodišnja životna saputnica našeg čuvenog umetnika Raše Todosijevića, i učestvovala je u njegovim brojnim performansima.

Bonus video: Rimski period: Slikarstvo Mire Brtke

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar