Podeli
Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Došlo onih sto evra za naplatu. Pa kad ste čuli da su Vučić, Mali i Brnabić nekome nešto poklonili. E, naivni moji. Nisu još ni zakletvu položili, a već su spremili Nacrt zakona o porezu na imovinu. Ako niste čuli, od sledeće godine na sve će udariti porez, na sve što ste ikada zidali ili nasledili. Na sve što je pokriveno, natkriveno, ukopano, betonirano.

Štale, svinjci kokošinjci, kotlarnice, šupe za drva, nadstrešnice, golubarnici… ribnjaci, krečane, ćumurkane, bazeni, cisterne… sve će biti oporezovano. I bunari, samo nisu precizirali do koje dubine će da idu. Ko neće da plati moraće da zatrpava. Lopate u šake, i macole, pa rušite, rušite sve, ako mislite da se spasite. Ili rušite zakon.

Dačo, cimer sa studija, davno mi je pričao, njima su uzeli jedinu kravu. Za porez, nego šta. Otac je samo pušio neku krdžu, majka je čupala kose i tukla se u prsa, a njih petorica su plakali. Poreznik zavezao štrangu, i odvede Sivulju.  Hoćemo li opet gladati te kadrove?

Svaka vlast pokaže svoj kapacitet, svoj naum, svoj karakter. Čuj, vlast i karakter, ne ide jedno uz drugo, makar ne u Srbiji. Ali dobro, ima i loših i nikavih karaktera. Ima i najgorih, karekter je karakter kakav god bio. Karakter je i kad nemaš karaktera.

Ministarstvo finansija objavilo Nacrt. Koje bre Ministarstvo, mi još nemamo ni Vladu, ni Ministarstvo. Nije valjda ono bivše i onaj bivši ministar. Pa njihovo se ne važi, njihov mandat je odavno istekao. Ili su toliko drski i kvarni pa su poturili ovom, novom ministru.

Udariće nas vlast po džepu, onako đuture, odreda. Nema izuzetka, plaćaće i bogati i siromašni; i zdravi i bolesni; i opozicija i Vučićevi glasači. Spremite novčanike ili Sivulju, ako nemate keš. Da se puni državna kasa. Vlast se i osvaja zbog kase, a ne zbog toplih uštipaka.

Zar da Mali, Vulin, Brnabić, Stefanović, Vučić, Dačić … sede onako. Trošilo se, a stižu i novi kadrovi. Mora da se dopunjava, kao pripejd tarifa. Platiš, potrošiš, dopuniš, potrošiš…

Plaćaj narode kad si ćutao na pljačku Krušika, na ispumpavanje Kolubare, na pelješenje banaka, na jelke i fontane, na novogodišnje rasvete. Na izvlačenje stotine miliona evra iz Telekoma, na astronomske “subvencije”. Plaćaj kad ne znaš ni koliko su te koštali respiratori, ni koliko dajemo Etihadu… Kad ne znaš ništa. Da znaš, ne bi uvodili nove poreze.

Plaćaj kad te nije briga šta pričaju Marinika Tepić, Jelisaveta Vasilić i Aleksandar Obradović. Oni vam pokazuju kako nestaju državne pare, a vi mislite “šta se to nas to tiče”. Pa to su vaše pare, naše pare koje oni troše i kad potroše smišljaju načine za dopunu.

Iskreno, malo sam se puta obradovao nekom zakonskom predlogu. Ovaj o porezu na šupe i kokošnjce me je baš uveselio. I javiću se Ministarstvu da dopunim spisak, ovde nedostaju vajati, kućice za pse, plastenici i septičke jame. Zašto bi jame bile oslobođene poreza, a bunari ne. Zbog sadržaja? Pa šta, ako mogu vodu da oporezuju što ne bi i… bar toga ima.

Nije ovo potez očajnika, ovo je mudar potez. Samo napred hrabra Vlado, nema sramote, to je za budale.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar