Foto:Profimedia.rs; N1; shutterstock;AP Photo Laura Leon

Od Nove godine plaćaćemo porez na podrume, šupe, bunare, kotlarnice, bazene, svinjce, kokošinjce, štale, senike, ambare, čardake, golubarnike, pušnice, sušare, ribnjake, pa čak i na nadstrešnice koje pokrivaju površinu veću od deset kvadrata. Cenu za utvrđivanje iznosa poreza diktiraće cene po kojima su prodavane garaže u konkretnoj opštini. Ovo je predviđeno novim izmenama Zakona o porezima na imovinu, čiji nacrt je upravo objavilo Ministarstvo finansija.

Da korona može da nam „dođe glave“ ne samo doslovce već i novčano, pokazuje novi državni plan o povećanju nameta na imovinu.

Državnu kasu od januara iduće godine puniće porezi na imovinu koje će plaćati građani i firme i to na objekte koji do sada nisu ni bili oporezovani.

Gotovo nevidljiva izmena postojećeg zakona, gde se umesto „garaže i garažna mesta“, među nepokretnostima koje se oporezuju uvodi grupa „garaže i pomoćni objekti“ (član 6a novog zakona), omogućila je da pod lupu poreznika dođu  praktično svi objekti koje građani imaju u svojim dvorištima, bez obzira da li je reč o podrumu ili šupi u kojoj drže ogrev, ili štali u kojoj gaje životinje, ili ambar u kome je smeštena hrana za njih.

Šta se sve oporezuje

Ministarstvo finansija prepoznaje tri grupe pomoćnih objekata koji se oporezuju.

U prvoj grupi su dve vrste objekata – oni koji nisu zgrade: bunari, bazeni, rezervoari, cisterne… i oni koji spadaju u pomoćne zgrade izgrađene na istom zemljištu gde i stambeni ili poslovni objekat. To su kotlarnice, podrumi, šupe za smeštaj ogreva i slično.

Foto: Julie Deshaies JD83 / Alamy / Alamy / Profimedia

Druga grupa pomoćnih objekata obuhvata ekonomske objekte u skladu sa zakonom kojim se uređuje planiranje i izgradnja.

Treća grupa su nadstrešnice osnove preko deset kvadrata koje su samostalni objekti.

Kada je reč o ovoj drugoj grupi – ekonomski objekti, regulisani Zakonom o planiranju i izgradnji, spisak je još širi.

„Ekonomski objekti jesu objekti za gajenje životinja (staje za gajenje konja, štale za gajenje goveda, objekti za gajenje živine, koza, ovaca i svinja, kao i objekti za gajenje golubova, kunića, ukrasne živine i ptica); prateći objekti za gajenje domaćih životinja (ispusti za stoku, betonske piste za odlaganje čvrstog stajnjaka, objekti za skladištenje osoke); objekti za skladištenje stočne hrane (senici, magacini za skladištenje koncentrovane stočne hrane, betonirane silo jame i silo trenčevi), objekti za skladištenje poljoprivrednih proizvoda (ambari, koševi), ribnjaci, krečane, ćumurane i drugi slični objekti na poljoprivrednom gazdinstvu (objekti za mašine i vozila, pušnice, sušionice i sl.)“, navodi se Zakonu o planiranju i izgradnji.

Nacrt izmena Zakona o porezima na imovinu od danas je u svojevrsnoj javnoj raspravi, koja traje do – 4. novembra.

„Sugestije i primedbe mogu da se dostave Sektoru za fiskalni sistem putem elektronske pošte na adresu [email protected] najkasnije do 4. novembra 2020. godine, do 15:30 sati“, stoji na sajtu Ministarstva finansija.

Cena za obračun

Porez na imovinu utvrđivaća se i plaćati u skladu sa novim zakonom počev za 2021. godinu.

„Kod utvrđivanja poreza na imovinu za 2021. godinu za pomoćne objekte primenjivaće se prosečne cene kvadratnog metra garaža i garažnih mesta u zonama koje su utvrđene na osnovu cena u prometu tih nepokretnosti u zonama ili graničnim zonama u skladu sa članom 6. Zakona o porezima na imovinu, odnosno prosečne cene garaža i garažnih mesta u najopremljenijoj zoni, ako su objavljene do 30. novembra 2020. godine“, navodi se u novom Zakonu o porezima na imovinu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare