Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Da je kojim slučajem Eskobar, kolumbijski kralj droge, živeo u Srbiji bio bi, kako neko reče, vođa navijača, član uprave i rado viđen na skupovima vlasti. Verovatno bi imao firmu, dobijao poslove na tenderima... Nije mu se dalo, rođen je na pogrešnom mestu.

Nema prioritetnijeg zadatka za predsednikov kabinet, udbu i ostale pendreke, od izbora vođe navijača Partizana. Sav kadrovski potencijal angažovan je da se nađe zamena Velji Nevolji. Niti je posao lak, niti ima dostojnih kadrova.

Od tog izbora umnogome zavisi i sudbina vlasti, „odbrana“ Kosova, zastrašivanje novinara, batinanje protivnika režima i razbijanje demonstracija. A bogami i razbijanje žandarmerijskih glava, u čemu su „navijači“ pravi majstori.

Srbija je valjda jedina zemlja na planeti gde predsednik odlučuje ko će biti vođa tribina. Nisu nas izvestili da su obavljene konsultacije sa kandidatima, što ne znači da ih nije bilo. Predsednik se obično o takvim stvarima dogovara telefonom. Pitajte Nebojšu iz Beograda, on ima sve snimljeno.

Svaki huligan zna da bi ga susret sa predsednikom kompromitovao. Zna da bi mu pao huliganski rejting, za veliku bruku treba velika konspirativnost.

Izbor vođe navijača je složeniji od izbora ministara, tu se traži program, reference, participacija. Pa još i spisak saradnika, kvote i garancije. Na primer, koliko tvoja grupa može da donese kamenica, koliko da polomi…

Profil vođe je strogo definisan. Nikakva škola nije potrebna, iskustvo sa robije se podrazumeva, posedovanje oružja je obavezno. Šamaranje igrača i članova uprave nosi dodatne poene. Prednost imaju kandidati sa više krivičnih prijava, pa oni koji mrze Albance, Hrvate, Crnogorce… I naravno dileri droge.

Zašto je važno da se odabere najbolji kandidat? Iz prostog razloga da bi novi naraštaji imali od koga da uče. Da slede pravi primer. Ne mogu se mladi dileri prepustiti ulici, ili ne daj bože, školi i roditeljima.

Mi već imamo dobar podmladak. Prema najnovijim podacima (monografija Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja), svaki sedmi srednjoškolac u Beogradu diluje drogu. To je lepa baza za stvaranje jake dilerske mreže.

Samo treba raditi na tome. Naravno, i vlast mora da se obaveže da ih neće ganjati dosadni policajci i dokoni tužioci.

„Zluradi“ novinari počeli su da licitiraju sa imenima budućeg vođe „juga“. To nije dobronamerno, niti doprinosi demokratskoj proceduri. Remeti se jedan dobro osmišljen proces, a ko god bude izabran biće odan predsedniku komisije – za sve pare.

Izbor vođe „grobara“ je lekcija iz demokratije. Nije to kao biranje poslanika, mada podseća. Zna se koliki je ulog, zna se kome se polažu računi i nema crnih džipova da zastrašuju birače. Nije ni logično da džipovi prete sami sebi.

Da se nisu muvali ovi evropski parlamentarci zbog nekakvog dijaloga već bi znali ko je seo u „parni valjak“. I koga će da melje – „svilene“ Srbe za početak. Već bi osvanule fotografije sa Vučelom, sinom i ostalom rodbinom.

Vođa „grobara“ ne mora biti „grobar“, može da navija i za Terzićevu avliju, samo nek odradi posao. „Jug“ ne sme zviždati članovima Vlade i „pederima“. Još jedan izum velikog vođe – navijači sa flasterom preko usta.

Komentari

Svi komentari (1)