Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Vojvođanski paori usput su razbucali REM i Oliveru Zekić. Na njihovom protestu videlo se zašto su Pink i ostali dobili nacionalne frekvencije – da ćute, da ne izveštavaju. Da se ne vidi muka poljoprivrednika od kojih vlast pravi gubitnike.

Gledaoci televizija sa nacionalnom frekvencijom pojma nemaju zašto su farmeri došli traktorima u Novi Sad, zašto blokiraju puteve kod Požarevca… Pinkovi zadrugari su veseli, hrabri voditelji u dokolici pucaju na ustaše, a osvedočeni analitičari lome Kurtija. Tvrd je Kurti, ali slomiće ga, tako mi REM-a.

U vreme kada je proizvodnja hrane ravna pravljenju zlata samo tupava vlast od farmera može da napravi očajnike kojima se posao ne isplati. Ukrajina je najveći proizvođač suncokretovog ulja, njena proizvodnja je upitna, a tražnja ne pada… Međutim, rat kao da nije tamo nego u Srbiji. Domaćim proizvođačima se nudi otkupna cena niža od prošlogodišnje.

Mudra vlada gospođice Brnabić je, sprovodeći politiku „najboljeg studenta prava u istoriji fakulteta“, zabranila izvoz i ograničila cene u maloprodaji. I više se ne isplati proizvoditi suncokret, ni cediti ulje.

Sve to treba nekako sakriti, nije dobro da se Mitrovićevi i Marićevi gledaoci zamaraju „nebitnim“ stvarima. Da je protest u Holandiji, e o tome bi valjalo obavestiti. Nije dobro da građani čuju pozive traktorista da im se priključe. Zato se postarao REM i Vučićeva stara prijateljica Olivera.

Srbima će dve stvari doći glave – plitka pamet i teško dupe. Nemaju dovoljno mudrosti da prepoznaju kada im neko uništava preduzeće, državu, razum… I kad sve prepoznaju radije bi da im neko drugi to reši, da se oni ne cimaju lično. Da se ne smaraju. A može i neko da ih vidi.

Da smo nešto kao Poljaci mogli bi da se pobunimo i odbranimo naše elementarno pravo na informisanost. Da imamo makar jednu nerežimsku televiziju, da se bar negde može čuti drugačije mišljenje, da se može videti vest.

U Poljskoj je lane usvojena zakonska izmena o medijima prema kojoj je trebalo da bude ugašena nerežemiska TVN. Digla se cela nacija, protesti su bili u 120 gradova, milion i po građana je potpisalo zahtev predsedniku Andžeju Dudi da stavi veto na taj sumrak. I Duda je uslišio njihove molbe.

Šta je nama činiti. Ništa, nismo mi Poljaci. Mi smo „p“ od Poljaka i neka tako i ostane, neka nas žbir i cenzori, diktator i sitni lopovi prave budalama, neka nas kradu i biju. Neka nam navlače ludačke košulje, neka nas huškaju na komšije, neka nas lažu. Mi smo na to navikli, prosto zavoleli.

Svuda u svetu se vlast boji da je narod ne zatekne dok krade. Jok, u Srbiji se narod plaši da ne uhvati vlast u krađi. Pukla bi bruka, obruko bi se narod. E da se to ne bi desilo pobrinuo se REM i čitavoj Srbiji stavio povez preko očiju. Kradi, otimaj, udri… Jeste videli – nismo. Je l’ se neko bunio – nije.

Ne bi valjalo da se uspravimo i da tu gamad stresemo sa sebe. Ne bi se mogli navići na bolje. Niti išta bolje ima od ovoga.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram