Ivan Mrđen Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Danas je peti "rođendan" mojim prijateljima Milanu Ocokoljiću, Radovanu Bogojeviću i Radosavu Vuksanoviću. Njih trojica još ponekad osećaju posledice teške saobraćajne nesreće, kad je pre tačno pet godina, na putu Guča – Ivanjica, u kamion direktno udarila "škoda octavia", kojom je upravljao njihov saputnik Mladen Lazić, koga je od ozbilnijih povreda sačuvao vazdušni jastuk, otvoren silinom sudara.

Lazić, koji se ponekad predstavlja kao „osnivač, vlasnik i rektor nepriznatog Univerziteta u Mirijevu“, a mnogima je poznat i kao sjajan zubar lake ruke, autor je satiričnog dela „Osnovi zakucavanja eksera u drvo“, urnebesne parodije na sklepane univerzitetske udžbenike koji služe kao pokriće za štancovanje diploma.

U istom stilu je i njegov roman „Ko je ubio Bendžamina Frenklina“, aktuelna hronika mudrovanja iz dnevnih soba, kojom nas autor opominje na poljuljanost moralnih vrednosti, dvostruke aršine, lakovernost i zablude. Što, zarobljeni u svojim skučenostima i opčinjeni pokretnim slikama sa ekrana, više i ne vidimo kao problem.

Doktor Mladen mi je svojevremeno poklonio dve zbirke njegovih satiričnih pesama pomalo neprikladnog naslova („K’o prstom u dupe“, a potom i „Dupe uzvraća udarac“). Kad su me kasnije pitali šta mislim o tim stihovima, u šali sam odgovarao: „Bolji je kao vozač!“

Da budem iskren, to je bila velika nepravda prema njegovim pesmama, od kojih neke zaista zaslužuju pažnju, poput „Šta ću ja“, iz koje prepisujem: „Šta ću ja u ovoj ludoj priči, gde pametan na budalu liči. Gde su kurve postale princeze, gde je svaki smisao bez veze. Gde najgori postadoše vođe, gde ludilo odbija da prođe. (…) Gde su loši đaci postali junaci, a mudri i vredni očajni i bedni. Onaj srećnik što može da bira, neka beži glavom bez obzira!“

BONUS VIDEO – Ivan Mrđen: Šta je nama naša „Borba“ dala?