Ivan Mrđen Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

“Lutat ćeš dugo svijetom bijelim, sa viteškim žarom, no jednoga dana korakom neveselim, vratit ćeš se domu starom.”

Ne želim da prognoziram koliko će se već večeras pokazati tačnim ovi stihovi, kad je reč o vitezovima u dresovima Srbije, da li će imati žara da produže svoj boravak na najvećoj svetskoj sceni ili će se korakom neveselim uputiti ka aerodromu u Dohi. Ne bih da previse insistiram ni na činjenici da ih je napisao Branko Ćopić (1915-1984), zapamćen po naslovu iz lektire naše mladosti, koji će možda već sutra osvanuti po novinama i portalima. “Orlovi rano lete”, ako ste zaboravili…

To je onaj trenutak kad propagandisti po medijima, a posebno oni koji pišu ili pričaju o sportu, prestanu da budu navijači i počnu da se bave analizom određenog neuspeha. Pri čemu, po pravilu, zaboravljaju sopstvenu ulogu i doprinos građenju kula u vazduhu…

Da ne prejudiciram stvari, neka vam današnji dan prođe uz sokoljenja tipa lopta je okrugla, ako je mogla Australija da pobedi Dansku, mora i nama jednom da krene, vreme je za vraćanje dugova iz Rusije… A kad dođe vreme za “analitiku” dešavanja u Persijskom zalivu, možda će od koristi biti arapska izreka “armija ovaca koju predvodi lav pobediće armiju lavova koje vodi ovca”.

Ne znam kako stoje stvari sa orlovima, kukavicama i uopšte pticama, pa da sačekamo kraj ovog dana, kad će se čitava propagandna mašinerija ili resetovati na “fabrička podešavanja” ili rasturiti do najsitnijih šrafova. Bilo kako bilo, treba imati na umu nešto što je svojevremeno napisao Gorčin Stojanović: “Utakmica se dobija u klupskim prostorijama, više nego na terenu ili sa klupe.”

Iz tog ugla gledano, i fudbaleri i selektor mnogo bolje izgledaju nego ono što reprezentuju. Ma kako se završila večerašnja utakmica!

***

BONUS VIDEO: Reprezentacija navijača dala gol Kamerunu, „orlovi“ na pragu osmine finala