Piše Ivan Mrđen: Na šta tačno mislite…

Kolumne 11. sep. 202113:56
Podeli:
Ivan Mrđen Foto: privatna arhiva

Kad kažete 11. septembar, na šta tačno mislite. Nema sumnje da će mnogi današnji datum povezati sa najvećom terorističkom akcijom u istoriji, kad su pre dve decenije 19 pripadnika Al Kaide oteli četiri putnička aviona na i dva „zakucali“ u zgrade Svetskog trgovinskog centra u Njujorku. Bilans 2.977 žrtava, više od 25.000 povređenih, materijalna šteta preko 10 milijardi dolara.

Po onoj „misli globalno, deluj lokalno“ mnogi će, posebno u Beogradu, ovog 11. septembra upitati: Kad kažete ekološki ustanak, na šta tačno mislite. Iako je većina građana svesna dramatične ekološke situacije u Srbiji, neizvesno je koliko njih će se pojaviti danas u 14 časova ispred zgrade u kojoj stoluje predsednik svega ovoga, na protestu „Ustanak za opstanak“.

Formulacija da su na protest pozvale „udruženja i organizacije okupljene oko Ekološkog ustanka“ podsetila me je na odličnu knjigu Jelisavete Petrović, docentkinje na Filozofskom fakultetu, o stvaranju ekološkog pokreta u Srbiji, pod naslovom „Ekologija na periferiji Evrope“, nastalu na osnovama autorkine doktorske disertacije. Ona kaže da klimatske promene, uzastopne sušne godine, izvori vode prepušteni strancima, zagađenje vazduha u gradovima, problemi u odlaganju komunalnog i industrijskog otpada… utiču na podizanje ekološke svesti građana, ali da ozbiljnije delovanje koče ne samo političari na vlasti, već i međusobno nepovezane organizacije sa ekološkim predznakom.

Bilo kako da prođe ovaj „ustanak“, koji je moju pažnju više privlačio dok je najavljivan pod jasnom porukom „Rio Tinto, marš iz Srbije“, večeras ću se u 19 časova naći u Muzeju primenjenih umetnosti (Vuka Karadžića 18) na otvaranju izložbe slika Milice Vučković, pod naslovom „Kad kažeš umetnost, na šta tačno misliš“.

Foto: Milica Vučković

Izložba je integralni deo njene doktorske disertacije, pa je u tom smislu predviđeno da posetioci svoje utiske izraze kroz poseban upitnik. Ne znam da li je predviđeno neko takvo pitanje, ali voleo bih da napišem da sam ovog 11. septembra najmanje razmišljao o umetnosti, ali da sam se uz Miličine slike osećao najsigurnije!

Komentari

Vaš komentar