Piše Ivan Mrđen: Krave da hranim

Kolumne 04. avg. 202113:00 > 23:26
Podeli:
Ivan Mrđen Foto: privatna arhiva

Na našim druženjima sredom, moj prijatelj Zoran Nikolić “Zozon”, kad dođe njegov red da obrne turu, ima običaj da kaže: “Imam, bre, pare, krave da hranim!” Iako se izvorno ova izreka pripisuje vlasotinačkoj urbanoj legendi Dragutinu Kostiću “Culinu” (1946-2015), imam utisak da je u poslednje vreme sve češće čujemo sa vrha vlasti.

Ne bih ništa dodao jučerašnjem komentaru u našim novinama povodom izjave predsednika svega ovoga “imam, bre, pare, ovce da hranim”. Najavivši da će penzionerima u februaru ili martu 2022. „pokloniti“ po 20.000 dinara, mesec dana pred izbore, samo je potvrdio da je „kupovina glasova postala legitimna“ i da ćemo „svi platiti kampanju naprednjaka“.Taj trik je već poznat, samo što je izgleda sve skuplji!

Zato je mnogo veću pažnju tokom minulih vrelih dana privukla najava pomoći u iznosu od 5.000 evra za svako novorođenče, koje država navodno planira da daje kako bi povećala natalitet. Tako je i Slavica Đukić Dejanović, kao “posebna savetnica predsednice vlade Srbije zadužena za Agendu 2030”, ma šta to značilo, izjavila da “nije rečeno da će za svako novorođeno dete država izdvojiti po 5.000 evra”.

“To nije realno”, rekla je nekadašnja ministarka zdravlja, kasnije i ministarka bez portfelja zadužena upravo za demografiju i populacionu politiku. Pri tome je pohvalila aktuelnog ministra za brigu o porodici i demografiju da je “savesno analizirao stvari” i “izašao sa logičnim predlogom”, jer on “najbolje poznaje situaciju”.

Taman da pomislimo kako je neki ministar počeo da se bavi svojim poslom, a pohvaljeni i posebno jer je u javnosti uglavnom prisutan tvitovima o prilikama u susednim državama, oglasio se predsednik svega ovoga i na televiziji za ružičastu stvarnost izjavio: “Moj je predlog da se jednokratna davanja za svako rođeno dete povećaju do 5.000 evra, kao i da se zadrže i poboljšaju i ostala prava“.

Samo je još trebalo da doda, a ti, gospodine ministre, ćuti tamo i “analiziraj stvari”! Imam, bre, para…

Komentari

Vaš komentar