Podeli:
Dragan Popović kolumnista sajta nova.rs i sportski komentator
Foto: Privatna arhiva

Teško je ovih dana, naročito u Srbiji, gde narod ima "preča posla", od praćenja sportskih dešavanja i tumačenja istih, pronaći "materijal" za tematsku obradu, a neki će (moguće s pravom) primetiti da je možda i neprimereno baviti se tim stvarima, kad po ulicama već imamo neke "fiskulturne aktivnosti", ili "ekstremne sportove", doduše, bez utanačenih pravila igre, sa akterima čija se uloga menja iz dana u dan.

PROČITAJTE JOŠ

Ne zna čovek, ko je tu navijač, ko igrač, ko sudija, a ko “virus” nevidljivi svačiji i ničiji ortak na terenu? Ali, šta da se radi?

Pretpostavljam da su mnogi upućeni u skorašnji transfer dvojice košarkaša koji su zamenili dresove klubova i to onih čiji navijači na takve poteze ne gledaju po sistemu “baš me briga”.

Da, reč je o Zvezdi i Partizanu i košarkašima Koriju Voldenu i Nemanji Dangubiću.

Prvi je, onako “svež”, prešao iz Partizana u Zvezdu, a drugi, sa poprilično debelim crveno-belim “dosijeom”, u Partizan. Ali, nije to povod zbog koga sam odlučio da vam “ukradem” nekoliko čitalačkih minuta. Povod su mi bile reakcije na “jeretički” čin ovih momaka, odnosno prepucavanja pristalica ta dva kluba po forumima, ali i po “viđenijim” portalima i sajtovima. Ključna reč u tom forumaškom obračunu, bila je “izdajnik”. Sve to ne bi ni bilo toliko strašno, da nije dirigovano.

Dakle, da se razumemo, potpuno mi je prihvatljiva emotivna reakcija jednih i drugih, u situaciji kada ih neko kome su poklonili delić privrženosti napusti. Ali, priznajem, koliko mi je mrzak onaj isfolirano- mirotvorački karakter kod “tumača” sportskih zbivanja, kada se navijači pozivaju na “peace brother” atmosferu i ponašanje, toliko i onaj huškački, profiterski, koji se ovajdi posle “tuče”, onih koje je zavadio. Nažalost, te dve opcije dominiraju u medijima.

I, čini mi se da je ovaj vokabular suludog etiketiranja, počeo da ulazi u “modu”, pre desetak godina. Bilo je reakcija i ranije, ali se ne sećam da su epitetom izdajnik, “čašćavani” Moka, Praja, Dule Vujošević, Vujanić, Luka Bogdanović, Tomašević, Roberts, Kinzi, ili fudbaleri: Milko Đurovski, Stojković, Kleo, a mnogo ranije Zebec i Vasović. Da se ne lažemo, nekada se sa tribina moglo čuti :” Dušo prodana”, ili psovački repertoar “grobarsko- ciganskih” poskočica, ali forsiranje optužbi za čin izdaje, e toga nije bilo, ili bar ne u meri kakva se upražnjava danas.

Nego, da se vratim na pomenuti postupak dirigovanja “rasprave” po forumima, pojave, koja se posredno uvlači u sport i preti da eskalira, tako što će joj se medijski obezbediti “normalnost”, a suštinski je “zlo u najavi”. Takve transfer “bombe” deluju ohrabrujuće i “podsticajno”, mislim na motivisanje čitalaca da vest “otvore” i kad vidite da je na svim forumima, portalima, sajtovima, tu informaciju o prelasku nekog igrača iz Zvezde u Partizan (ili obrnuto) komentarisao ogroman broj posetilaca, logičan je zaključak da tu ništa nije sporno.

Ono što je “nezgodno”, jeste sadržaj komentara i utisak da devedeset odsto “poruka” ima cilj da posvađa ljude suprotstavljenih stavova, reklo bi se – do tuče. A, onda, prateći, gotovo sve medije, koji imaju “jaku” vest u sadržaju, možemo da primetimo mnogo “prepisanih” komentara, sa istom namerom, da ubedi publiku kako je neki sportista učinio neoprostivo delo. Ne bi bilo ništa čudno, da to u nekom trenutku počne da jenjava, ali ne, taj “rat” traje i što je najinteresantnije, argumenti u porukama su kao “štancovani”.

To daje do znanja da ih piše ista “ekipa”. Znam, “botovi”, ali čemu? Znam i to da “navlače klikove”, ali šta ako se nekom od nervoznijih klinaca, igrač “izdajnik” učini kao sjajna meta za dokazivanje, a podstaknut pisanjem ovih “botova”, našao bi i opravdanje da zapreti i ne daj Bože povredi “optuženog” ? Zaista nije naivno !

Eto, bez namere da samo nešto konstatujem i “spasim dušu”, odnosno, da “pojavu” koja je svakako veštački stvorena i na isti način održavana, označim kao “fabriku” za gajenje mržnje među navijačima i pobegnem, moram da kažem i to da se takve stvari eliminišu na dva načina. Prvi je posao redakcija i moderatora, ali ako su oni “tvrda srca i krute pameti”, onda bar savet, kao druga opcija. Kad već naiđete na vest sa “milion” komentara, znajte da je ogronmu većinu pisala “ekipa” koja igra kao i onaj “virus” na početku teksta.

A, što se tiče igrača, koji prelaze iz Zvezde u Partizan, ili iz Partizana u Zvezdu, neka sportski prođu kako će proći, za “pozdrav” sa tribina svakako su spremni, jer taj “danak” je odavno uspostavljen, ali nazivati ih izdajnicima, usput želeti im sve najgore u životu, “prizivati” povrede…. Da nije malo …?

Komentari

Vaš komentar