Foto: EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Beograđane sasvim izvesno do kraja godine ili početkom naredne očekuje novi izlazak na izbore, a do tada jedino je pitanje kako će izgledati privremena vlast. Opcija prinudne uprave sve manje je realna, jer SNS računa ima većinu od oko 60 odbornika i da će sa njima biti i SPS. Ipak, da bi mogli da nastave saradnju sa Dačićevim socijalistima u prestonici, naprednjaci moraju da da ih pozovu i u Vladu Srbije.

Od kako su saopšteni rezultati izbora, Ivica Dačić, lider SPS, otišao je u medijsku ilegalu, dok, s druge strane, njegov koalicioni partner Aleksandar Vučić poručuje da nije u potpunosti siguran da će nastaviti saradnju i u narednoj vladi.

Pročitajte još...

Horski, ređali su se članovi SNS koji su govorili da ne žele ubuduće da dele odgovornost sa socijalistima, a najsnažniji poruku poslala je Zorana Mihajlović, potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike.

“Ne znam da li ću ja biti u Vladi, ali mi se čini da sa sigurnošću mogu reći ko neće biti premijer. Ivica Dačić neće biti premijer. Ja sam generalno protiv koalicije sa SPS, mislim da se mnogi kače na leđa SNS i predsednika Vučića i došlo je vreme da vidimo ko je za i ko hoće da zajedno radi u interesu zemlje, a ko samo govori da je za to, a radi drugačije“, rekla je Mihajlović aludirajući na očiglednu poruku Ivice Dačića iz predizborne kampanje da sebe vidi kao novog premijera.

Računica u Beogradu nemoguća bez socijalista

Nakon završetka izborne utakmice, Dačić je kratko poručio da očekuje nastavak saradnje sa SNS, te da se njihov dogovor o saradnji odnosi i na Beograd.

S druge strane, u mometima kad još uvek ne znamo konačne rezultate prestoničkih izbora, od naprednjaka se može čuti kako samouvereno tvrde da imaju većinu i da će formirati gradsku vlast. U tim tvrdnjama prednjače premijerka u tehničkom mandatu i poverenica SNS za Beograd, Ana Brnabić, ali i lider partije Aleksandar Vučić.

“Ja sam rekao da mi imamo većinu, a da mogu da napravim i mnogo veću većinu od toga”, rekao je Vučić nedavno gostujući na TV Pink.

Najčešće se govori o broju od 60 odbornika, ali ako se ima u vidu da naprednjaci sami imaju 48, praktično je nemoguće da do tog broja dođu bez podrške 8 odbornika iz redova SPS.

Međutim, podrška Ivice Dačića u Beogradu neće biti besplatna i sasvim sigurno će podrazumevati “paket aranžaman” koji podrazumeva i učešće socijalista u Vladi Srbije.

Ivica Dačić Foto: Milica Vučković/FoNet

Ukoliko SNS istraje u nameri da njihov kandidat za prvog čoveka Beograda, Aleksandar Šapić, postane privremeni gradonačelnik, taj poduhvat biće praktično nemoguć bez podrške SPS.

Samim tim naprednjaci će morati da pronađu način kako da uvedu socijaliste u izvršnu vlast, a da ispune očekivanja i formiraju prozapadnu vladu.

Pročitajte još...

“Svi očekujemo da oni uslovljavaju svoju podršku u Beogradu njihovim pristustvom u novoj Vladi Srbije i to nas neće iznenaditi. Verujemo da su svesni da će, u slučaju da pređu granicu korektnosti, više trpeti oni nego mi”, rekao je ranije za naš portal izvor iz vrha SNS.

U kom slučaju ipak može doći do formiranja prinudne uprave

Imajući u vidu da su novi prestonički izbori planirani za decembar ili mart naredne godine, ne treba u potpunosti odbaciti mogućnost da se naprednjaci ipak odluče za prinudnu upravu, a da vlast na nivou republike formiraju sa manjinama.

Podsetimo, kako je ranije pisao naš portal, preduslov za nastavak saradnje je da se SPS ogradi od proruske politike.

Plan lidera SNS Aleksandra Vučića u slučaju da rukovodstvo SPS nastupi “ucenjivački” i ne ogradi se javno od podrške Rusiji, jeste formiranje vlasti sa Savezom vojvođanskih Mađara, koalicijom “Zajedno za Vojvodinu” i grupacijom “Muftijin amanet”.

Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

U slučaju da Dačićeva stranka ne bude deo vlasti, većina u parlamentu bi imala 130 poslanički mandat.

Ako, s druge strane, SPS odgovori pozitivno na zahteve svojih dugogodišnjih koalicionih partnera i prihvati da bude deo prozapadne vlade, to će značiti da vlast ima podršku 162 poslanika.

Sagovornici “Nove” iz vladajuće stranke ranije su naveli da će sve naposletku zavisiti od razgovora Vučića sa Dačićem, a taj sastanak bi trebalo, kako navode, da se dogodi za manje.

BONUS VIDEO: Prebrojali smo sve Vučićeve poraze u trci za Beograd od 2000. do danas

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram