Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Period sedenja na dve stolice ističe i Srbija će uskoro morati da uvede sankcije Rusiji. Kako saznaje Nova.rs, zapadni partneri očekuju od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da započne usklađivanje spoljne politike sa Evropskom unijom i da se pridruži sankcijama do leta.

Od početka rata u Ukrajini, naša država je relativno uspešno balansirala između Istoka i Zapada, izbegavajući da se opredeli i zauzme stranu. Međutim, period “sedenja na dve stolice” ističe i Srbija će morati da donese odluku – Evropska unija ili Rusija.

Od odluke da li će uvesti sankcije Rusiji i pridrižiti se EU merama, u mnogome će, kako je rečeno našem portalu, zavisiti i dalji evropski put Srbije, uz napomenu da se u Evropskom parlamentu, ali i u Evropskoj komisiji, sve se češće mogu čuti predlozi za potpunu obustavu pregovora sa Srbijom dok se ne uskladi sa spoljnom politikom Unije.

Do kad će Zapad čekati

Prema informacijama do kojih je došao naš portal, prvobitni rok za uvođenja sankcija Rusiji je 15. maj, ali se na tom datumu neće insistirati, imajući u vidu političku situaciju u Srbiji i činjenicu da još uvek nije formirana nova Vlada Srbije.

Analena Berbok Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Zapadni partneri očekuju da se izvršna vlast u našoj zemlji formira do avgusta i da će jedna od prvih odluka nove vlade biti uvođenje sankcija.

Do tada će, kako nam je rečeno, na ovu temu razgovarati sa šefom srpske države, Aleksandrom Vučićem.

Nemačka prednjači u zahtevima za sankcije

Najmoćnija država EU, Nemačka, prednjači, kako navode sagovornici Nova.rs iz Brisela, u apelima i pritiscima na Srbiju.

“Nije u potpunosti tačna priča da će Nemačka, kao država koja pojedinačno najviše ulaže u Srbiju, insisitirati na povlačenju svojih investitora iz vaše zemlje. U tom slučaju ne bi izgubila samo Srbija, već i nemački privrednici koji su uložili ozbiljna sredstva. Ono što jeste tačno to je da Nemačka, u slučaju da Srbija odbije da se pridruži jedinstvenoj Evropi, neće, kao što je to do sad radila, aktivno apelovati na investitore da ulažu u vašu državu”, navodi naš izvor.

Pročitajte još...

Podsetimo, u svojoj čestitki Aleksandru Vučiću na reizboru na mesto predsednika Srbije, njegov nemački kolega Frank-Valter Štajnmajer je rekao da će uvođenje sankcija Srbije Rusiji u narednom periodu biti od ključnog značaja.

Na tom tragu bila je i šefica nemačke diplomatije Analena Berbok, koja je poručila vlastima u Srbiji da moraju da uvedu sankcije Rusiji ukoliko žele u evropski blok.

“Želela bih da poručim Srbiji, ako želite da postanete članica Evropske unije, što bi Srbija htela, ključno je da podržite i spoljnu politiku Evropske unije i odgovarajuće sankcije”, poručila je Berbok.

BONUS VIDEO Pitanje nemačkih novinara Vučiću: Da li je Srbija na strani Putina ili Evrope

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare