Aleksandar Vučić sa američkim senatorima Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u prethodnih nekoliko dana imao je niz sastanaka sa predstavnicima zapadnih zemalja, a kako saznajemo, dominantna tema bila je pozicioniranje Srbije u odnosu na događaje u Ukrajini. Prema informacijama Nova.rs, naša država pozvana je da se pridruži sankcijama koji je veći deo Evrope uveo Rusiji, a zauzvrat joj je ponuđena diplomatska podrška u naporima da okonča pregovore za pristup Evropskoj uniji i finansijska pomoć.

U prethodna tri dana, šef srpske države održao je niz sastanaka sa predstavnicima zapadnih zemalja, pa je tako u kratkom vremenskom periodu razgovorao sa ambasadorom SAD, Kristoferom Hilom, a zatim i sa ljudima iz američkog Senata.

Pročitajte još...

Senatori Odbora za spoljne poslove Kris Marfi i Džin Šejhin, kao i senator Odbora za oružane snage Tom Tilis naglasili su, posle razgovora sa Vučićem, da je u ovom istorijskom trenutku važno da sve demokratske zemlje Evrope pošalju jasnu poruku Rusiji i pozovu je na odgovornost. Oni su ujedno dodali da Srbija mora da uskladi svoju spoljnu politiku sa Evropskom unijom.

Međutim, postavlja se pitanje šta će Srbija dobiti onog trenutka kad se opredeli i na koji način će joj se pomoći da prevaziđe odgovor koji će neminovno uslediti iz Moskve.

Šta Srbija može da dobije

Izvori Nova.rs iz diplomatskih krugova navode da jasno izražen stav američkih predstavnika da Srbija mora da se opredeli i uskladi svoju spoljnu politiku sa Evropom ne znači da će ona biti uskraćena za podršku u momentu kad se za to odluči.

“Vučiću je predočeno na koji način će ta podrška izgledati. Konkretno, SAD će još efektivnije podržavati evropske integracije Srbije i iskoristiće svoj diplomatski uticaj da se brže prevaziđu proceduralne, odnosno birokaratske prepreke na putu ka punopravnom članstvu u EU. To, naravno, ne znači da će se preko noći rešiti neka otvorena pitanja bez čijeg reševanja Srbija ne može da postane punopravni član evropske porodice naroda, ali će se i njima pristupati posvećenije”, navodi naš izvor.

Drugi vid pomoći, prema rečima našeg sagovornika, je finansijske prirode:

“Ne bi trebalo zanemariti i taj vid podrške. Finansijska pomoć će biti svakako biti značajnija onog trenutka kad se Srbija definitivno donese odluku da je deo Zapada. Amerika može dodatno da podrži srpsku privredu i podstanke svoje investitore da dolaze i ulažu ovde”.

Na pitanje da li postoji opasnost da će Srbija biti uvedene sankcije ukoliko odbije da se uskladi sa spoljnom politikom EU, naš sagovornik odgovara odrično:

“Te pretnje su proizvod spekulacija, niko nije komunicirao na taj način. Srbiji je samo predočeno koliko je za nju značajno da sledi politiku koju su prihvatili, njeni susedi u prvom redu, ali i čitava Evropa. Naravno, govorilo se i tome koliko bi bilo štetno da se Srbija ne pridruži tome, ali daleko je to od bilo kakvih pretnji ili ucena”.

Šta je rekao Vučić američkim diplomatama, a šta ruskom ambasadoru

Nakon sastanka sa ambasadorom SAD u Beogradu, Kristoferom Hilom, Vučić je saopštio da se saglasio sa američkim diplomatom da je uslov za napredak i Srbije i celog regiona očuvanje mira i stabilnosti i da je u tom smislu podrška SAD od izuzetnog značaja.

Dan kasnije, najavljujući dolazak američkih senators u Beograd, Hil još preciznije izrazio spremnost da je njegova država “spremna da podrži usaglašavanje Srbije sa njenim susedima iz EU”.

Aleksandar Vučić i Kristofer Hil Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

O usklađivanju, koje se pre svega odnosi na odnos prema Rusiji, govorila je predstavnica američke delegacije iz Senata, Džin Šejhin, koja je potvrdila da su ona i njene kolege sa predsednikom Srbije razgovarali i o (ne)uvođenju sankcija Rusiji.

Ona je rekla da je sigurna da će Srbija i SAD nastaviti da razgovaraju o tome u budućnosti.

Pročitajte još...

„Kao što je predsednik Srbije rekao, budućnost Srbije leži na zapadu sa ostatkom Evrope i ona se kreće u tom smeru, trgovinske veze, poslovne veze, investicije. Ako je to namera, onda svakako treba gledati i da imate spoljnu politiku koja je usklađena sa Evropskom unijom“, naglasila je Šahin.

Podsetimo, pre sastanka sa američkim predstavnicima, Vučić je obavio razgovor i sa ambasadorom Rusije u Srbiji, Aleksandrom Bocan-Harčenkom, ali informacije o tome o čemu su konkretno razgovarali su prilično šture.

BONUS VIDEO: Marko Đurić: Od tapšača do ambasadora u SAD

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare