Aleksandar Vučić i Aleksandar Šapić, Lazarevac Mladenovac predizborni skup SNS Foto:TANJUG/ INFORMATIVNA SLUZBA SNS

Ukoliko lider SNS Aleksandar Vučić ostane pri odluci da je spreman da "izađe u susret" zahtevu opozicije da se izbori u Beogradu ponove, do tog datuma su u igri dva scenarija. Prvi je da se imenuje privremena uprava do izbora, a drugi da SNS ipak formira oročenu vlast. U slučaju ove druge opcije, prema saznanjima Nova.rs, SNS za privremenog gradonačelnika izabraće Aleksandra Šapića.

S obzirom na to da su nakon ponovljenih izbora osvojili još jedan mandat u prestonici, naprednjaci sad računaju na 48 odbornika, a ako nastave saradnju sa SPS, odnos snaga će biti 56-54 u korist stranaka na vlasti.

To znači da ne postoji razlog za formiranje prinudne uprave, o čemu je Nova.rs već pisala. A da li će mandat nove beogradske vlasti biti oročen do decembra ili marta – zavisi od odgovora opozicije da li želi nove izbore.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić Foto: Printscreen/Tv Pink

“Ukoliko najjača opoziciona lista smatra da bi trebalo da idemo na prevremene gradske izbore – ići ćemo. Mislim da treba da prođe bar šest meseci, ali ako budu insistirali, možemo i ranije. To ću predložiti na stranačkom odboru“, rekao je Vučić u nedelju veče na televiziji Pink.

PROČITAJTE JOŠ:

Šapiću će na kratko biti ispunjen san

Iako je po saopštavanju rezultata bio razočaran, a kasnije otišao u medijsku ilegalu, Aleksandru Šapiću bi se ipak mogao ostvariti san – da makar privremeno bude gradonačelnik Beograda.

Foto: Vesna Lalić

Kako navodi izvor Nova.rs iz vrha SNS, ukoliko ne bude privremene uprave, a sva je prilika da neće, ta partija će izabrati Šapića za gradonačelnika i on će na tom mestu ostati najmanje šest meseci:

“Ukoliko opozicija prihvati nove izbore, onda će tu ostati najmanje pola godine. Predsednik Vučić je ostao pri stavu da bi Šapić trebalo bude izbor SNS za mesto prvog čoveka Beograda i ovo će mu biti prilika da se pokaže i dokaže”.

PROČITAJTE JOŠ:

Podsetimo, aktuelni predsednik opštine Novi Beograd nije ispunio očekivanja svoje partije na izborima u prestonici, imajuću da je SNS ostvarila slabiji rezultat u odnosu na izbornu trku iz 2018. godine.

“Uprkos tome, on će biti izbor. Računica je prosta – ako se ide na nove izbore, mi nemamo šta da izgubimo ako nekoga privremeno tu postavimo. A ako se ne ide, eto prilike za Šapića da popravi svoj imidž”, objašnjava naš sagovornik.

Foto:TANJUG/ INFORMATIVNA SLUZBA SNS/ GO BEOGRAD

Teži deo posla, prema njegovim rečima, predstavlja razgovor sa socijalistima, jer je sve, kako kaže, uslovljeno i povezano sa formiranjem parlamentarne većine, odnosno republičke vlasti.

“Svi očekujemo da oni uslovljavaju svoju podršku u Beogradu njihovim pristustvom u novoj Vladi Srbije i to nas neće iznenaditi. Verujemo da su svesni da će, u slučaju da pređu granicu korektnosti, više trpeti oni nego SNS”, objašnjava izvor Nova.rs.

“Možemo da imamo i više od 60 odbornika”

Podsetimo, iz Srpske napredne stranke od početka stižu poruke da oni u svakom slučaju imaju većinu u Beogradu i da nije upitna njihova vlast u glavnom gradu. Najpre je taj podatak izneo Vučić, tvrdeći da ga saradnici ubeđuju da imaju više od 55 poslanika, a potom je tu informaciju iznela i premijerka u tehničkom mandatu, Ana Brnabić.

Ona je rekla da SNS ima većinu od “najmanje 60 odbornika”.

Foto: TANJUG/ SNS GO BEOGRAD

„Red je da sačekamo da se izbori ponove na ostalim biračkim mestima, pa da pričamo o formiranju vlasti“, rekla je Brnabić.

Na pitanje da li naprednjaci računaju i na 60 odbornika u Skupštini Beograda, naš sagovornik odgovara:

“Mogli bismo da imamo i više od toga. Da hoćemo”.

Ukoliko bude doneta odluka o ponavljanju izbora u celom Beogradu, u igri su dve opcije – prva, da budu održani u decembru, a druga da glasanje u glavnom gradu bude održano u martu naredne godine.

Bonus video: Aleksandar Šapić postigao autogol na izborima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare