Ivica Dačić, Ana Brnabić i Boris Tadić
Foto: Screenshot TV Pink

Velika rasprava o kosovskom pitanju obeležila je sinoćnu burnu emisiju “Hit tvit” na TV Pink, u kojoj su gostovali Ana Brnabić, Boris Tadić i Ivica Dačić.

Brnabić je rekla da Vlada Srbije čija je ona premijerka nema nikakva četiri stuba spoljne politike, već da je takvu spoljnu politiku je vodio Tadić sa svojim timom. Rasprava je dalje išla sledećim tokom:

BRNABIĆ: S Vukom Jeremićem, s Draganom Đilasom, s Mlađanom Đorđevićem i sa svima ostalima koji su danas svako na svoju stranu, pa vode svoju politiku. Mi imamo jedan stub politike, a to je Srbija.

TADIĆ: Imate jedan stub spoljne politike, a to je Srbija? Ja stvarno moram da se uhvatim za glavu.

VERICA BRADIĆ: Čekajte, molim vas. Ne volite ni vas da prekidaju. Čekajte, stanite, dovodite me u situaciju da vas prekidam, a onda ćete posle reći da vam ne dam da pričate. Nije okej.

DAČIĆ: Dajte mu da pravi aviončiće! (Dodaje papir sa stola. Tadić se smeje).

BRNABIĆ: Dakle, jedini cilj naše spoljne politike je zaštita interesa Srbije, našeg naroda i svih građana Republike Srbije. I do sada smo mnogo uspešnije vodili čitavu spoljnu politiku u tom smislu od gospodina Tadića i čitavog njegovog tima zato što, znate kako, iako pričate o evropskim integracijama i mi smo uradili sve u tim evropskim integracijama. I te 2014. godine su počeli pregovori i do danas smo otvorili 22 pregovaračka poglavlja. Nisam nešto videla da ste vi bili previše uspešni u tome iako ste se upinjali iz petnih žila da nešto uradite i bili spremni da žrtvujete sve naše nacionalne interese samo da bi..

TADIĆ: Koje nacionalne interese?

BRNABIĆ: Kosovo i Metohija.

TADIĆ: Ko je žrtvovao Kosovo i Metohiju?

BRNABIĆ: Pa vi.

BRADIĆ: Nećemo sada da ulazimo u tu temu.

TADIĆ: Ne, ne, hoćemo.

BRADIĆ: Nije to sad priča.

TADIĆ: Ne, ne, ne, samo trenutak. Hoćemo o Kosovu, hajmo o Kosovu. Ko je žrtvovao Kosovo i Metohiju?

PROČITAJTE JOŠ:

BRNABIĆ: Pa vi.

BRADIĆ: Sada ćemo da pređemo na drugu temu.

TADIĆ: Rekao sam da ne može da se preda autonomija Severa (Kosova) Angeli Merkel i zbog toga sam najverovatnije izbugio podrušku Evropske unije za izbore. Kako možete da govorite takve notorne neistine?

BRNABIĆ: Vi ste čovek koji je 2004. bio predsednik Republike Srbije kada je u martu bio pogrom.

TADIĆ: I šta sam uradio? Ja sam zaustavio pogrom.

BRNABIĆ: Kako ste zaustavili? Uspeli ste da isterate Srbe.

TADIĆ: Šta pričate?! Sačekajte, sačekajte, nemojte da govorite notorne neistine.

BRNABIĆ: Da etički očistite Srbe, da ubijaju Srbe, da pregovaraju sa…

TADIĆ: Ja sam pregovarao s admiralom Džonsonom, nakon čega je admiral Džonson izveo operaciju u Čaglavici i zaustavljen je pogrom. Nemojte da govorite notorne neistine.

PROČITAJTE JOŠ:

BRNABIĆ: A što ste pustili da spale Bogorodicu, Manastir Bogorodice Ljeviške, pa ste ga onda pozvali telefonom.

TADIĆ: Šta kažete, šta kažete?

BRNABIĆ: Dakle, to danas ne bi bilo moguće, ne bi smeli da se usude.

TADIĆ: Govorite notorne neistine, pa baš ne biste smeli. Ovo je tipičan primer obmanjivanja građana Srbije. Ja sam kao bivši ministar odbrane organizovao sastanak glavnokomandujućeg i zaustavljen je pogrom istog trenutka nakon tog sastanka.

DAČIĆ: E, sad da se vratimo…

BRNABIĆ: E, sad da vam kažem kada je zaustavljen progrom.

TADIĆ: Istog trenutka nakon tog sastanka.

BRNABIĆ: Jeste, jeste. Dakle, pošto ste ga vi zaustavili pustili ste da ubiju osmoro Srba.

TADIĆ: Šta pričate?

BRNABIĆ: Da dve žene preminu od posledica napada, spaljeno je 935 srpskih kuća, oštećeno 35 manastira, proterano 4.012 Srba, šest gradova potpuno etički očišćeno od Srba, Priština, Oblić, Kosovo Polje, Lipljan, Gnjilane, Prizren, da ne pričamo o uništenim crkvama i manastirima, o Bogorodici Ljeviškoj. Dakle, i kada ste zaustavili? Kada se sve ovo desilo, pa ste vi zaustavili?

TADIĆ: Molim? A šta je trebalo da uradim? Građani Srbije moraju da znaju šta je istina. Tehnički sporazum koji je njihova Vlada potpisala sprečio je da Srbija pošalje vojnu efektivu na Kosovo. Ana Brnabić, premijer, kaže da smo trebali da pošaljemo vojsku i uđemo u rat sa Kforom i proizvedemo pogibiju građana Srbije na Kosovu i da ugrozimo…

U tom trenutku je voditeljka Verica Bradić prekinula program jer je gosti nisu hteli da pređu na drugu temu. Ekran je prekrio logo Hit tvita, a program je nastavljen tek posle dvadesetak sekundi, kad se situacija smirila.

BONUS VIDEO: Boris Tadić u Dobar, loš, zao

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (2)