Boris Tadic
Boris Tadić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

“Odluku o kandidaturi za predsednika doneću u najskorije vreme… Što se tiče mog rejtinga, ne bih o brojkama, ali po tim rezultatima sam uglavnom u samom vrhu. Međutim, bio bih vrlo naivan kada bih se samo tim rezultatima vodio, jer za uspeh na predsedničkim izborima potrebno je mnogo više od samo dobrih početnih brojki… Ima boljih kandidata i od Zdravka Ponoša i od Miroslava Aleksića”, navodi u intervjuu za list “Nova” Boris Tadić, lider SDS i bivši predsednik Srbije.

Jeste li doneli odluku o tome da ćete se ponovo kandidovati na predsedničkim izborima? Ako niste, zašto se kolebate?

Odluku ću doneti i saopštiti u najskorije vreme. Uopšte se ne kolebam, već čekam da se postave jasno svi parametri kako bih mogao da donesem dobru procenu i ispravnu odluku. Prvi sam najavio mogućnost kandidature još proletos i sve vreme govorim da ću tu odluku doneti spram procene da li drugi kandidati mogu ne samo da pobede Vučića, već i da donesu stvarne neophodne promene i suoče se sa ogromnim izazovima koji će ostati posle ove vlasti. Za to će biti potrebno mnogo više kapaciteta od kapaciteta medijske promocije. Zato nije čak ni ključno u ovom trenutku koliki je nečiji rejting, već koje prirode i na čemu je zasnovana ta podrška.

Ključni parametar koji mora da se uzme u obzir je koji rejting uopšte pojedini kandidati mogu da dostignu ili da izgube. Na to bi trebalo obratiti pažnju posebno poučeni iskustvom sa prošlih predsedničkih izbora. U suprotnom, ako se kvalitet kandidata meri samo medijskom podrškom i trenutnim rejtingom, pa što bismo onda i menjali Vučića? Nakon 10 godina laži, građani se polako osvešćuju i sve više okreću glave od TV ekrana i praznih priča ka realnosti. To je i zakonomerno nakon ovoliko godina svođenja politike na medijski spektakl.

Da li ste imali uvid u neka istraživanja javnog mnjenja? Kakav vam je rejting?

Sve vreme imam uvid u ozbiljna istraživanja. Kao što sam rekao, u ovom trenutku nije ključan kvantitet, već kvalitet, odnosno dubina podrške i stvarni politički, a ne medijski potencijal. U okolnostima medijskog duopola u kom živimo, moramo da razlikujemo podršku koja dolazi od medijskih manipulacija i potencijal stvarne političke podrške u samom društvu. Što se tiče mog rejtinga, ne bih sada da govorim o brojkama, ali sam po tim rezultatima uglavnom u samom vrhu.

Međutim, bio bih vrlo naivan kada bih se samo tim rezultatima vodio, jer za uspeh na predsedničkim izborima potrebno je mnogo više od samo dobrih početnih brojki. Trend promocije rejtinga je jedna od osnovnih tehnika manipulacije ovog režima i ne želim da podležem tome čemu, nažalost, podleže jedan deo opozicije. Mislim da je loše da mi građane ubeđujemo promovisanjem sopstvenih rejtinga u to koliko nas oni podržavaju i da je pogubno podršku graditi na toj vrsti manipulacije. Takvim načinom se možda i može i stvarno povećati rejting, ali ne i dovesti do suštinske promene koje su potrebne našem društvu. Građanima je muka od rejtinga i šerova, oni žele da čuju konkretna politička rešenja za probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju.

“Neću biti kandidat za poslanika”

U slučaju da se ne kandidujete za predsednika hoćete li biti kandidat za poslanika?

Ne. Ne želim da zauzimam mesta ljudima za koje verujem da mogu odlično da obavljaju taj posao i imaju potrebno iskustvo za to.

Ukoliko se vi ne kandidujete, da li će u trku za predsednika ući neko drugi iz vaše stranke i ko?

SDS i naši partneri će svakako imati kandidata iza kog će stati na ovim izborima. A ko će to biti iznećemo u najskorije vreme.

U emisiji Utisak nedelje za Zdravka Ponoša, koji je mogući predsednički kandidat koalicije SSP-DS-NS, ste rekli da je pro – NATO kandidat. Zašto to mislite?

Malo pažljivije poslušajte ponovo emisiju da biste čuli šta sam tačno rekao. A između ostalog, rekao sam da se neću izjašnjavati o njemu dok on ne bude i zvanično kandidat, tako da se ni po pitanju njegovog odnosa prema NATO nisam još izjasnio. Za razliku od mnogih o vojnoj karijeri Zdravka Ponoša ne moram da mislim, jer je odlično poznajem i njen sam ne samo neposredan svedok, nego sam na nju i najdirektnije uticao i kao ministar odbrane i kao predsednik Srbije.

Zašto vam to nije smetalo kada ste ga postavili za načelnika Generalštaba Vojske Srbije?

Nisam se izjašnjavao šta mi smeta, a šta ne. Uostalom ja nisam Ponoša samo postavio za načelnika, a pre toga i preko reda unapredio, već i iz veoma konkretnih i opravdanih razloga vezanih za pitanje nacionalne bezbednost i smenio. Imao sam dovoljno razloga da ga postavim u tom trenutku, ali nažalost još više razloga da ga kasnije i smenim.

Prvi izbor NS za predsedničkog kandidata je Miroslav Aleksić. Ko je po vama bolji kandidat – on ili Ponoš?

Ima boljih kandidata i od jednog i od drugog i zato bi bilo štetno kreirati preko medija i kvazianalitičara utisak da je to jedini izbor kandidata u proevropskom delu opozicije. Ali me ne bi začudilo da se tako nešto i desi, imajući u vidu organsku vezu između pojedinih političkih tajkuna i medija i kohorti apologeta uvek spremnih da se nađu na usluzi.

Do sada su predsedničke kandidature najavili Boško Obradović, Miloš Jovanović i Srđan Škoro. Da li biste nekog od pomenutih podržali (ako se ne kandidujete)?

Ne. Ali poštujem pravo svakog da se kandiduje i sve vreme pozivam na dogovor opozicije o koordinaciji različitih kolona i kandidata, kako bismo se svi zajedno borili za drugi krug i što veći rezultat opozicije, a ne jedni protiv drugih.

“Šanse opozicije u Beogradu zavise od same opozicije”

Kakve šanse dajete opoziciji na beogradskim izborima?

Mislim da to zavisi mnogo više od same opozicije, nego od izbornih uslova i od režima. Tako da šanse su nam onakve kakvi mi budemo, a da bismo pobedili moramo na nivou celokupne opozicije mnogo da se popravimo i to u veoma kratkom vremenu.

Da li je vaša stranka donela odluku sa kim će u koaliciji izaći na predstojeće izbore?

Razgovaramo sa našim partnerima i blizu smo dogovora.

Da li ćete isturiti svog kandidata za gradonačelnika Beograda? Ko će to biti?

I o tome ćemo obavestit javnost u najskorije vreme. Kao i na svim drugim nivoima i na beogradskim izborima je bitno da opozicija ima saradnju i koordinaciju. U svakom slučaju, bez obzira na trenutne rezultate istraživanja, mislim da je pogrešno da opozicija ima fokus samo na Beogradu. Decentralizacija je ključna za razvoj Srbije i taj cilj mora da bude uključen i u strategiju nastupa na izborima i kampanje.

BONUS VIDEO Vujošević: Ja sam za Borisa Tadića, Stojanović: Beogradski izbori šansa za promene

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare