Ugledna AI naučnica otpuštena zbog sukoba sa Guglom

IT 05. dec. 202016:10
Podeli:
Foto:Kimberly White / Getty images / Profimedia

Više od 1200 Guglovih zaposlenih i preko 1500 akademskih stručnjaka diglo je glas u znak protesta nakon što je istaknuta crna naučnica koja se bavi etikom veštačke inteligencije rekla da ju je Gugl otpustio jer je kritikovala pokušaje tehnološkog giganta da zataška njeno istraživanje.

Timnit Gebru, koja je bila vođa Guglovog Tima za AI etiku, navela je da je dobila otkaz nakon što je poslala mejl saradnicama iz AI grupe gde je izrazila frustriranost odsustvom rodne raznolikosti u kompaniji.

Gebru je jedna od najpoznatijih i najcenjenijih crnih naučnica koja radi na polju veštačke inteligencije. Pre dolaska u Gugl napisala je rad koji se bavio tehnologijom analize lica i visokom stopom grešaka koje ta tehnologija pravi kada je reč o ženama i obojenim osobama.

Sukob Gebruove i Gugla izbio je prošlog meseca kada je Gugl zatražio od nje da povuče rad koji je napisala i u kome navodi da bi tehnološke kompanije mogle da rade više da AI programi koji imitiraju ljudski govor i pisanje ne koriste uvredljive, rodno nekorektne i rasističke reči.

Gebruova je rekla da je pristala da povuče ime sa rada pod uslovom da Gugl precizno objasni šta su njihove zamerke, što je kompanija odbila. Usledio je frustrirani mejl koleginicama i otkaz.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar