Podeli
Foto: Shutterstock/Twin Design

Posle 12 godina, skoro 47.000 originalnih tvitova i skupljenih 89 miliona pratilaca, američkom predsedniku Donaldu Trampu ukinut je Tviter.

Trampu je zabranjena njegova omiljena društvena mreža, nakon nasilnog napada na američki Kapitol, piše ABC.

Socijalne društvene mreže poput Fejsbuka i Instagrama sledile su ovaj primer u pokušaju da suzbiju Trampov zapaljiv govor.

Tviter

Tviter je trajno suspendovao Trampov nalog, nakon dešavanja na Kapitolu, pozivajući se na rizik od daljeg podsticanja nasilja.

“U kontekstu stravičnih dešavanja ove nedelje, u sredu smo jasno stavili do znanja da bi dodatna kršenja Tviterovih pravila potencijalno rezultirala upravo ovim tokom akcije”, naveli su iz Tvitera.

Fejsbuk

Fejsbuk je suspendovao delovanje Trampa na ovoj platformi barem do dana inauguracije, 20. januara, kada će Džo Bajden preuzeti mesto predsednika.

Kompanija navodi da je “jednostavno prevelik” rizik da Tramp koristi ovu platformu.

Foto:EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Izvršni direktor Mark Zukenberg kaže da su uklanjali ili označavali njegove objave u kojima se krše pravila, ali da su neredi na Kapitolu sve promenili.

“Trenutni kontekst je suštinski drugačiji i upotrebljava se naša platforma, da bi se podsticali nasilni protesti protiv demokratski izabrane vlasti”, rekao je on.

Instagram

Instagram, koji je u vlasništvu Fejsbuka, takođe je na dve nedelje zabranio Trampov nalog.

“S obzirom na izuzetne okolnosti i činjenicu da je predsednik odlučio da odobri, a ne da osudi nasilje na Kapitolu, produžavamo zabranu koju smo postavili na njegove naloge na neodređeno vreme, a najmanje na dve nedelje”, rekao je šef Instagrama, Adam Moseri.

Gugl

Gugl je suspendovao Parler, Tviterov “klon” za slobodu govora, popularan među Trampovim pristalicama, iz svoje Gugl plej prodavnice, dok se ne primeni “snažan odgovor na neprimereni sadržaj”.

Jutjub

Jutjub, koji je u vlasništvu Gugla, najavio je da će opominjati kanale koji objavljuju video snimke sa lažnim tvrdnjama i tako krše njegovu politiku.

A kada kanal dobije tri “opomene”, u periodu od 90 dana, biće uklonjen.

Jutjub, takođe kaže, da je uklonio hiljade video snimaka koji su širili dezinformacije na njihovoj platformi.

Epl

Epl je zabranio Parler da se može skinuti u Epl storu. Aplikacija se našla na vrhu liste za preuzimanje nakon američkih izbora.

Posle nereda na američkom Kapitolu, Epl je upozorio Parler da imaju 24 sata da uvedu promene na suzbijanju štetnog sadržaja.

Ali, Parler je zabranjen nakon što su procenili da promene nisu bile dovoljno dobre.

“Suspendovali smo Parler iz Epl stora dok ne reše problem”, naveo je u saopštenju Epl.

Tik Tok

Tik Tok, kompanija za društvene mreže za koju je Tramp rekao da će je zabraniti, uklonila je video snimke koji bi mogli da podstiču nasilje na Kapitolu.

Foto:AP Photo/Kiichiro Sato

Redit

Platforma onlajn sadržaja Redit, zabranila je grupu r/Donald Tramp zbog podsticaja na nasilje.

Snepčet

Snepčet se pridružio drugim platformama u izdavanju zabrana nakon nereda na Kapitolu.

Spotifaj

Ova platforma za onlajn kupovinu oduzela je dva naloga povezana sa Trampom, nakon nasilja. Jednim je upravljala Trampova organizacija, a drugim Trampov tim za kampanju.

Foto:EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

“Na osnovu nedavnih događaja, utvrdili smo da postupci predsednika Donalda Trampa krše našu politiku, koja zabranjuje promociju ili podršku organizacijama, platformama ili ljudima koji prete ili odobravaju nasilje”, rekao je Spotifaj u izjavi za New York Times.

Pinčrest

Tramp nema nalog na popularnom veb sajtu za razmenu slika, ali to nije sprečilo Pinterest da privremeno ne dozvoli korisnicima, da dele neutemeljene tvrdnje koje je Tramp izneo u vezi sa prevarama na izborima.

Gde će dalje Tramp?

Tamošnji mediji preneli su da je Donald Tramp rekao da razmišlja o izgradnji sopstvene platforme.

Donald Tramp Foto:EPA-EFE/Oliver Contreras

“Pregovarali smo sa raznim drugim veb sajtovima i uskoro ćemo imati veliku najavu, dok takođe razmatramo mogućnost izgradnje sopstvene platforme u bliskoj budućnosti”, rekao je on u izjavi koja je ubrzo izbrisana, piše abc.net.au.

Pojedini sugerišu da bi Tramp mogao da počne da koristi Parler, koji tvrdi da ima više od 12 miliona korisnika, a na toj platformi su već aktivni njegovi sinovi Erik i Don JR.

Ipka, Apple, Google i Amazon su suspendovali Parler iz svojih “app” prodavnica i usluga veb hostinga.

Komentari

Vaš komentar