Foto: EPA-EFE/MICHAIL KLIMENTYEV /

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je danas niz zakona čiji je cilj ograničavanje rada glavnih američkih društvenih mreža, klasifikacija pojedinaca u strane agente i sprečavanje otkrivanja ličnih podataka zaposlenih u sektoru bezbednosti. Takođe, novi zakoni omogućiće uvođenje dvogodišnje zatvorske kazne zbog klevete na društvenim mrežama i novih propisa, kojima se zabranjuje finansiranje protesta takozvanih stranih agenata, kao i zabrana nekih skupova.

Novi zakoni, koji takođe omogućavaju ograničenje protesta, daju 68-godišnjem Putinu šansu da se kandiduje za još dva šestogodišnja mandata u Kremlju, umesto da odstupi 2024. godine, što je u skladu sa zakonom.

Zbog drugih reformi, kao što je doživutni imunitet od krivičnog gonjenja za bivše predsednike, analitičari već dugo nagađaju o Putinovim planovima, budući da su odnosi Moskve i Zapada ponovo zategnuti nakon pokušaja trovanja velikog kritičara Kremlja, Alekseja Navaljnog.

Jedan od novih zakona omogućava Rusiji da blokira ili ograniči pristup veb lokacijama koje „diskriminišu“ ruske medije, kao deo Putinove kampanje za povećanje ruskog „suvereniteta nad Internetom“, što podgreva strah korisnika od kontrole interneta kakva postoji u Kini.

Tviter je označio neke ruske medije kao „medije bliske državi“, a taj potez zvanična Moskva smatra uvredljivim. Oni koji podržavaju novi zakon žale se na predrasude koje se mogu naći na Fejsbuku, Tviteru i Jutjubu.

Drugi zakon uvodi velike novčane kazne, do 20 procenata prošlogodišnjeg prometa, za ruske veb stranice koje ne uklanjaju zabranjene sadržaje, koji su, prema ruskim zakonodavcima, česti na Jutjubu i Fejsbuku.

Foto:Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

 

Treći zakon zabranjuje otkrivanje ličnih podataka ruskih službenika bezbednosti, snimaka koji ponekad „procure“ putem Interneta, a koristili su ih istraživački novinari tokom nadzora tajnih operacija.

Ostali novi zakoni omogućiće uvođenje dvogodišnje zatvorske kazne zbog klevete na društvenim mrežama i uvođenje novih propisa, kojima se zabranjuje finansiranje protesta takozvanih stranih agenata, kao i zabrana nekih skupova.

Zahvaljujući novom zakonu, vlasti će klasifikovati pojedince kao strane agente i moći će da ih pošalju u zatvor na pet godina, ako ne prijave svoje aktivnosti.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar