Foto: Jacopo Landi / AFP / Profimedia

Kompanija Epl je zapretila da će ukloniti društvenu mrežu Parler iz svog App Storea ako ona ubrzo ne izmeni svoju politiku o ublažavanju sadržaja. Prema pisanju stranih medija, Gugl je već uklonio Parler iz svoje prodavnice aplikacija.

Pročitajte još:

Parler je drušštvena mrežža na koju su preššli mnogi koji podržžavaju američkog predsednika Donalda Trampa nakon ššto su im suspendovani profili na ostalim društvenim mrežžama poput Tvitera u sklopu politika regulisanja sadržžaja, rekao je izvrššni direktor Parlera Džon Matze, prenosi Rojters.

U pismu koje je tim za pregled sadržžaja Eplovog App Storea uputio Parleru, navode se primeri u kojima se ta drušštvena mreža koristila za planiranje odlazaka u Vašington, kao i organizovanje Trampovih pristalica s oružžjem nakon ššto je izvrššen upad u zgradu američkog Kongresa.

U neredima je bilo pet poginulih, među kojima i jedan pripadnik policije.

„Čini se i da se da mrežža Parler nastavlja da se koristi za planiranje i organizaciju daljih nezakonitih i opasnih aktivnosti. Društvene mrežže se ne smeju koristiti za koordinisanje pobune, nasilja i odmetnišštva“, stoji u Eplovom pismu upućenom Parleru.

Stecište desničara proteranih s Tvitera

Kada su Fejsbuk i Tviter konačno pokazali zube opasnim sadržajima i redno označili ili sakrili čak i Trampove objave u kojima se navode neproverene informacije, ogroman broj ljudi je migrirao sa Fejsbuka i Tvitera posle nedavno održanih predsedničkih izbora u Americi. Republikanci i konzervativci koji su širili laži o izborima – na čelu sa onom da su izbori pokradeni na Trampovu štetu, za šta nema apsolutno nikakvih dokaza – preselili su se na mreže poput Parlera.

Parler je u jednom trenutku bio najviše puta preuzeta aplikacija sa App Store-a; za nedelju dana je broj korisnika skočio sa oko 4,5 miliona korisnika na osam miliona.

Parler je zasad najreprezentativniji primer stecišta konzervativaca, desničara i teoretičara zavere; na njemu se može pronaći, očekivano, i ogromna količina adržaja povezanim sa QAnonom, protrampovskom i vrlo moćnom teorijom zavere koja kaže da su demokrate satanistički pedofili.

Tu su i antisemitske teorije, a važnije od svega, na Parleru profile već imaju i najstariji Trampov sin, Donald Džunior, republikanski senator iz Teksasa Ted Kruz, kao i lični Trampov advokat Rudi Đulijani.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (3)