Foto: Sergei Elagin / Shutterstock

Trgovački sud u Parizu kaznio je proizvođača ajfona, kompaniju Epl (Apple), s nešto više od milion evra zbog nametanja ograničavajućih komercijalnih klauzula francuskim programerima aplikacija za pristup njihovoj prodavnici "App store".

U presudi se navodi da nema potrebe naređivati Eplu, čija tržišna vrednost iznosi oko 2,1 bilion dolara, da prilagodi klauzule „App stora“, jer je novi Zakon o digitalnim tržištima Evropske unije već predvideo te izmene, prenosi Rojters.

Iako mala u poređenju s ogromnom zaradom koju je ostvario Epl, kazna pariskog suda je još jedan znak pravnih pritisaka na tu kompaniju kako bi olabavila kontrolu nad „App Storom“, do sada jedinim pristupom alternativnim programerima aplikacija za pristup korisnicima.

Portparol Epla je rekao da će ta američka kompanija preispitati presudu i da veruje „u konkurentno tržište na kojem mogu cvetati inovacije“, prenosi Index.

„Pomoću App stora pomogli smo francuskim razvojnim programerima svih kategorija da podele svoju strast i kreativnost s korisnicima širom sveta, istovremeno stvarajući sigurno i pouzdano mesto za kupce“, rekao je portparol.

Epl se suočava s pojačanim antimonopolskim nadzorom nad svojim ugovornim praksama nakon usvajanja novog zakona EU koji cilja tehnološke kompanije čije su platforme i softver postali neizbežni za manje digitalne kompanije.

Zakon EU o digitalnim tržištima primoraće Epl i Gugl da na svojim iOS i android uređajima obezbede prostor za trgovine drugih subjekata. Zakon je stupio na snagu 1. novembra i sada sledi šestomesečna faza prilagođavanja, pre nego što počne da se primenjuje 2. maja naredne godine.

***

BONUS VIDEO: Epl i Gugl – Kompanije od bilion dolara