Foto: Shutterstock/Primakov

Epl se priprema da dozvoli alternativne prodavnice aplikacija na svojim Ajfon i Ajped uređajima, što je deo sveobuhvatnog remonta unutar kompanije koji ima za cilj da ispuni stroge zahteve Evropske unije.

Zaposleni u softverskom inženjeringu i uslugama su angažovani u velikom pokušaju da otvore ključne elemente Eplovih platformi, tvrdi „Blumberg“.

Jeftinije aplikacije

Kao deo promena, korisnici bi na kraju mogli da preuzimaju aplikacije na svoje Ajfone i Ajpede bez korišćenja App Store prodavnice, zaobilazeći Eplova ograničenja i proviziju do 30% koju nameće na plaćanja.

Ovi potezi – nešto protiv čega se Epl godinama žestoko borio – su odgovor na zakone EU koji imaju za cilj da izjednače uslove za programere trećih strana i poboljšaju digitalne živote potrošača. Godinama su se regulatori i proizvođači softvera žalili da Epl i Gugl, koji vode dve najveće prodavnice mobilnih aplikacija, imaju previše moći.

Ako se slični zakoni donesu u drugim zemljama, Eplov projekat bi mogao da postavi temelje za druge regione. Ali promene kompanije su prvobitno osmišljene samo za Evropu.

Glavni novi evropski zakon, nazvan Zakon o digitalnim tržištima, stupa na snagu u narednim mesecima, ali kompanije nisu obavezne da se pridržavaju svih pravila do 2024. godine. Vladini zvaničnici u SAD i drugim zemljama su se zalagali za slične zakone, ali nisu uspeli da stignu toliko daleko kao EU.

Zakon zahteva od tehnoloških kompanija da dozvole instalaciju aplikacija trećih strana i omoguće korisnicima da lakše promene podrazumevana podešavanja. Pravila zahtevaju da usluge za razmenu poruka rade zajedno i da spoljni programeri dobiju jednak pristup osnovnim funkcijama u okviru aplikacija i usluga.

***

BONUS VIDEO: Gugl i Epl – Kompanije od bilion dolara

Komentari

Svi komentari (0)