Foto: Apple Newsroom/ iPhone 14 Pro

Epl je na večerašnjoj „Far Out“ konferenciji u Kaliforniji predstavio svoju najnoviju jesenju kolekciju: nove Ajfone, nekoliko pametnih satova i slušalice.

Zvezda večeri svakako je nova Ajfon 14 serija telefona koja – nakon nekoliko godina – konačno donosi promene primetne golim okom, makar za one koji su spremni da za njih dodatno plate.

Epl je za svoje korisnike spremio četiri nova modela: iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max.

iPhone 14 i iPhone 14 Plus

Ajfon 14 i Ajfon 14 Plus dolaze sa dizajnom nalik na prošlogodišnje modele. Jedina razlika je u tome što je prošlogodišnji „Mini“ sada zamenio „Plus“ model koji ima veći ekran dijagonale 6,7 inča.

Kada je u pitanju dizajn, zarez u ekranu (notch) kod ova dva modela ostaje, kao i dve kamere na poleđini.

Ovogodišnji Ajfon 14 i Ajfon 14 Plus modeli stižu sa istim A15 Bionic čipom od prošle godine, što znači će razlike u performansama u odnosu na Ajfon 13 biti neprimetne.

Foto: Apple Pressroom/ iPhone 14

Količina RAM memorije je 6 GB.

Pored Ajfona,

Razlika postoji u kameri. Ajfon 14 i Ajfon 14 Plus dolaze sa unapređenim glavnim senzorom koji upija više svetlosti, kao i novim široko-ugaonim (ultrawide) senzorom koji pravi bolje fotografije pri lošim uslovima. Unapređenja se posebno odnose na softversku obradu fotografije.

Prednja kamera po prvi put dobija automatski fokus, a unapređeno je i video snimanje. Novi „Action mode“ donosi još bolju stabilizaciju slike za „glatke“ video snimke bez efekta zemljotresa.

Epl tvrdi i da novi Ajfoni dolaze sa najdugotrajnijom baterijom dosad.

Modeli dolaze u pet novih boja: crnoj, plavoj, beloj, ljubičastoj i crvenoj.

iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max

Kod „Pro“ modela su razlike uočljive već na prvi pogled.

Prva i najočiglednija promena je ukidanje zareza (notch) na vrhu ekrana.

„Dinamično ostrvo“

Epl je prešao na novi dizajn sa rupicom na ekranu nalik na pilulu u kojoj su smešteni senzori i nova kamera. Novi dizajn kompanija naziva „dinamično ostrvo“.

Ajfon 14 Pro i Pro Max se koriste softverskim trikovima kako bi prekrili „pilulu“. Notifikacije i pozivi prikazivaće se oko pilule sa crnom pozadinom kako bi se maskirao otvor, kao što se može videti na video snimku ispod.

Modeli dolaze sa LTPO OLED ekranima (nazvanim SuperRetina XDR) dijagonale 6,1 i 6,7 inča i neverovatnim osvetljenjem do 2000 nita. Epl tvrdi da se radi o najnaprednijem ekranu na telefonu dosad napravljenom.

Oba Pro modela, za razliku od onih jeftinijih, dolaze sa novim A16 Bionic čipom i 6 GB RAM memorije. Epl tvrdi da novi procesor donosi 40 odsto bolje performanse „od onoga što konkurencija nudi“.

Tu su i nove kamere. Oba Pro modela dolaze sa glavnim senzorom visoke rezolucije – 48 megapiksela, koji podržava 4K snimanje, kao i novim široko-ugaonim (ultrawide) senzorom.

Novi blic se prilagođava u odnosu na ambijentalno svetlo, a konačni rezultat su realističnije fotografije sa boljim bojama.

Zbogom SIM, zdravo sateliti

Epl je najavio da novi Ajfoni prelaze na novi e-sim sistem u SAD. To znači da telefoni za američko tržište više neće imati slot za SIM karticu.

Kompanija je najavila i podršku za satelitsko povezivanje za hitne situacije u SAD i Kanadi. Ako vam je potrebna pomoć i nemate mrežu, dovoljno je da usmerite telefon ka najbližem satelitu da biste poslali SOS poruku službi za hitne slučajeve, sve dok je nebo vedro. Ova funkcija će biti uključena dve godine besplatno.

Cene

Cene Ajfona, uprkos suprotnim najavama, ostaju iste.

iPhone 14 – početna cena 799 dolara;

iPhone 14 Plus – 899 dolara;

iPhone 14 Pro – 999 dolara;

iPhone 14 Pro Max – 1099 dolara.

Epl je na konferenciji predstavio i osmu seriju svojih Apple Watch satova, jeftiniji Apple Watch SE, novi Apple Watch Ultra i nove slušalice, o kojima možete više pročitati u posebnom tekstu.

***

BONUS VIDEO: Nikuda bez mobilnog telefona

***

Pratite nas i na mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Google News