Foto:Adrian Vidal / Alamy / Alamy / Profimedia

Prema izveštaju EGDF i ISFE iz 2020. godine, evropska gejming industrija beleži rast u svim kategorijama, a Srbija ne zaostaje za ovim trendom i trenutno zapošljava preko 2.000 profesionalaca.

Evropska federacija gejm developera (European Game Developers Federation – EGDF) i Evropska federacija interaktivnih softvera (Interactive Software Federation of Europe – ISFE) svake godine prikupljaju i obrađuju zvanične podatke iz gejming razvojne industrije većine evropskih država, uključujući Srbiju, piše Netokracija.

Pročitajte još

Dok čekamo izveštaj za 2021. godinu, Asocijacija industrije video igara Srbije (SGA) izdvojila je najinteresantnije podatke i zaključke iz još uvek relevantnog istraživanja sprovedenog 2020. godine:

-U Evropi postoji preko 4.600 gejming studija. Otvaranje novih studija je bilo usporeno svuda osim u Švedskoj i Španiji;

-Najviše izdavača ima u Velikoj Britaniji, a ukupan broj na kontinentu je 170;

-Evropska gejming industrija zapošljava oko 98.000 najrazličitijih profesionalaca. Poljska, Francuska i Nemačka prednjače, dok Srbija trenutno zapošljava oko 2.300 profesionalaca;

-Ipak, Srbija je na prvom mestu kada govorimo o procentu žena koje rade u pomenutoj industriji – 30%, dok je evropski prosek 22%;

-Ukupna zarada gejming industrije 2020. godine u Evropi bila je 16,6 milijardi evra.

Foto:Dmitry Tkachuk / Alamy / Alamy / Profimedia

Tačno 25 evropskih država učestvovalo je u sastavljanju detaljnog izveštaja o stanju evropske gejming industrije tokom 2020. godine.

Možda vas zanima

„Sve otežavajuće okolnosti imale su očekivan uticaj na razvoj i objavljivanje novih video igara. Iako je gejming industrija bolje od drugih opremljena za rad na daljinu, nije prošla bez svojih izazova.“, izjavili su Hendrik Leser i dr Olaf Kunan, predsednici EGDF-a i ISFE-a, za uvodnik izveštaja.

U izveštaju se nalaze i detaljne informacije o broju i vrsti objavljenih video igara, kao i o stanju u obrazovnom sistemu. Rast po skoro svim kategorijama je očigledan u većini zemalja.

Izveštaj u celosti može pročitati na zvaničnom sajtu EGDF-a, a ukoliko vas zanimaju najnovije informacije o domaćoj gejming razvojnoj sceni, pročitajte SGA godišnji izveštaj za 2021. godinu.

***

BONUS VIDEO: Muzej starih igrica – povratak u analogno doba

***

Pratite nas i na mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar