U Rusiji blokirana društvena mreža Fejsbuk
U Rusiji blokirana društvena mreža Fejsbuk Foto:Shutterstock/Sergei Elagin

Državno tužilaštvo u Rusiji zahteva od suda da Meta, kompanija vlasnica Fejsbuka i Instagrama, se proglasi ekstremističkom organizacijom i da se njeno poslovanje u potpunosti obustavi u Rusiji.

Tužilaštvo navodi da se aktivnosti Fejsbuka i Instagrama mogu kvalifikovati kao javni poziv na ekstremizam i promovisanje terorizma.

Pročitajte još

Rusko tužilaštvo je tim povodom uputilo i zahtev Roskonadzoru, ruskom regulatornom telu za komunikacije, da zabrani društvenu mrežu Instagram u zemlji.

Kako prenosi Rojters, ruska ambasada u Sjedinjenim Američkim Državama je tim povodom poslala zvanični dopis vlastima u toj zelji.

„Meta vodi agresivnu i kriminalnu politiku koja podstiče mržnju i neprijateljstvo prema Rusiji. Postupci kompanije su još jedan dokaz informacionog rata bez pravila koji je objavljen našoj zemlji“, naveli su iz ambasade u saopštenju.

Oni zahtevaju od vlasi u Sjedinjenim Američkim Državama da obustave ekstremističke aktivnosti Mete i preduzmu korake koji će počinioce privesti pravdi.

Ovim povodom se oglasila i predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je istakla da zapadni mediji pišu kako Meta omogućava korisnicima Fejsbuka i Instagrama da pozivaju na nasilje protiv građana Rusije.

„Očekujemo zvaničnu rekaciju Mete, kao i odgovor na pitanje ko je takvu odluku inicirao i odobrio“, napisala je Zaharova na Telegramu.

Opširnije o dešavanjima u Ukrajini pročitajte u našem današnjem blogu uživo.

***

BONUS VIDEO: Dnjepar u plamenu posle napada ruske vojske

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter