Foto: Ascannio / Shutterstock

Meta platforme će omogućiti korisnicima Fejsbuka i Instagrama u nekim zemljama da pozivaju na nasilje protiv Rusa i ruskih vojnika u kontekstu ukrajinske invazije. Ove informacije podeljene su u internim mejlovima kompanije do kojih je došao Rojters, što predstavlja privremenu promenu politike govora mržnje.

Kompanija društvenih medija takođe privremeno dozvoljava objave koje pozivaju na smrt ruskog predsednika Vladimira Putina ili beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka u zemljama uključujući Rusiju, Ukrajinu i Poljsku, navodi se u nizu internih mejlova upućenih moderatorima sadržaja.

Ovi pozivi na smrt lidera biće dozvoljeni samo ako ne sadrže druge mete ili imaju dva pokazatelja kredibiliteta, kao što su lokacija ili metod, navodi se u jednom e-mailu o nedavnoj promeni pravila kompanije o nasilju i podsticanju.

U mejlovima se navodi da su pozivi na nasilje protiv Rusa dozvoljeni kada se u postu jasno govori o invaziji Ukrajine. Rekli su da su pozivi na nasilje nad ruskim vojnicima dozvoljeni jer se to koristilo kao proxy za rusku vojsku i rekli da se to neće odnositi na ratne zarobljenike.

Privremene promene politike odnose se na Letoniju, Litvaniju, Estoniju, Poljsku, Slovačku, Mađarsku, Rumuniju, Rusiju i Ukrajinu.

Prošle sedmice Rusija je rekla da zabranjuje Fejsbuk u zemlji kao odgovor na ograničenja pristupa ruskim medijima na platformi. Moskva se obračunala sa tehnološkim kompanijama ograničavajući njihov rad na području države tokom svoje invazije na Ukrajinu koju naziva „specijalnom operacijom“.

Mnoge velike platforme društvenih medija najavile su nova ograničenja sadržaja u vezi sa sukobom, uključujući blokiranje ruskih državnih medija RT i Sputnjik u Evropi.

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti na našem lajv blogu Nova.rs.

***

BONUS VIDEO: Ivo Visković o Srbiji između Kijeva i Moskve i ceni neutralnosti

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar