Stručnjaci upozoravaju: Pametni satovi nisu precizni u računanju kalorija

IT 17. maj. 202217:23
Podeli:
Foto: Shutterstock/Gabo_Arts

Pametni satovi, kao i fitnes narukvice, postali su širokorasprostranjeni uređaji koji služe za mnogo toga, a ne samo proveravanje trenutnog vremena.

Korisnici se sve više oslanjanju na sve naprednije pametne satove kako bi dobili i informacije o svom telu, poput pulsa, broja pređenih koraka, nivou stresa, kvalitetu sna, i potrošenim kalorijama nakon celodnevnih fizičkih aktivnosti.

Međutim, čini se da upravo ova poslednja kategorija podataka koji su korisnicima bitni i nije baš najtačnija.

Pročitajte još

Prema istraživanju objavljenom tokom januara tekuće godine, neki pametni satovi nisu pružili preterano tačne podatke u segmentu potrošenih kalorija. Testirani uređaji bili su Apple Watch Series 6, Fitbit Sense, i Polar Vantage V.

U istraživanju je učestvovalo 30 zdravih muškaraca i žena koji su se tokom trajanja ovog testa bavili raznim fizičkim aktivnostima, od rada sa tegovima i vožnje bicikle, do trčanja, hodanja, ali i sedenja. Kao referentne uređaje istraživači su koristili Polar H10 i MetaMax 3B.

Stručnjaci iz Stronger by Science analizirali su dobijene podatke i došli do informacija koje govore o tačnosti podataka, njihovoj varijabilnosti, kao i o pouzdanosti svake od ove tri sprave prilikom praćenja broja potrošenih kalorija nakon određene fizičke aktivnosti.

Nijedan od tri testirana uređaja nije prikazao zadovoljavajući nivo preciznosti prilikom računanja kalorija koje su učesnici ovog istraživanja utrošili tokom različitih fizičkih aktivnosti.

I ne samo to, već je nepodudaranje sa stvarnim brojem utrošenih kalorija bilo vrlo nepredvidivo i variralo je u odnosu na neutvrđene parametre.

Druga istraživanja pokazuju da pametni satovi nisu uvek precizni ni u merenju broja koraka. Međutim, ovde preciznost nije toliko važna kao kod merenja kalorija ili otkucaja srca.

Dakle, ukoliko želite da izgubite nekoliko kilograma kombinacijom redukovane ili modifikovane ishrane i redovne fizičke aktivnosti, a pritom želite i da pratite kako na unos, tako i na utrošak kalorija, pametni satovi možda nisu pravi izbor za vas.

Ovakvi razultati ne iznenađuju mnoge, ali su svakako i gori nego što se činilo.

***

BONUS VIDEO: Nikuda bez mobilnog telefona

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Komentari

Vaš komentar