Kako obrisati ogromnu količinu podataka koju Google ima o vama?

IT 31. jan. 202222:58 > 07. feb. 2022 19:56
Podeli:
Google, Gugl, uslovi korišćenja, privatnost
Foto: Shutterstock/Ascannio

Nije nepoznato da Google sakuplja ogromnu količinu podataka o svojim korisnicima.

Možda vas zanima:

Ova kompanija prati svaki naš korak u realnom životu i na internetu. Beleži stvari koje pretražujemo, video snimke koje gledamo, šta nam se dopada, a šta ne.

I to nije sve. Google Mape čuvaju lokaciju gde god da se nalazite. Putanje kojima se krećete, kao i koliko se vremena zadržavate na nekom mestu. Bez obzira da li koristite Android telefon ili iPhone – situacija je ista.

Google je delimično unapredio svoj sistem prikupljanja podataka poslednjih par godina. Uveli su opciju za automatsko brisanje sačuvanih lokacija korisnika, kao i „Incognito“ režim u mapama. Ipak, analitičari smatraju da ovo nije dovoljno.

U ovom tekstu ćemo pokušati da razjasnimo kako i gde možete videti i obrisati te podatke.

Kako obrisati aktivnosti na internetu?

Prijavite se na svoj Google nalog i iz navigacionog menija odaberite „Podaci i privatnost“ (eng. Data & Privacy).

Nađite „Podešavanja istorije“. U tom delu postoji nekoliko opcija.

Odaberite – Moje aktivnosti. U aktivnostima možete videti sve svoje pretrage na Google pretraživaču, YouTube video snimke koje ste odgledali, kao i aktivnosti aplikacija na vašem telefonu.

Ove podatke možete obrisati tako što ćete na vrhu liste odabrati dugme „Izbriši“. Zatim „Oduvek“, onda ponovo „izbriši“.

To je to, obrisali ste sve sačuvane aktivnosti koje Google ima o vama. Ovde takođe možete sprečiti da Google u budućnosti sakuplja ove podatke o vama tako što ćete pauzirati prikupljanje podataka.

Gugl
Gugl Foto:EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Kako obrisati istoriju lokacija na Google nalogu?

Kao i kod aktivnosti, prvo odete na svoj Google nalog, zatim „Podaci i privatnost

Zatim nađite „Podešavanja istorije“ i odaberite „Istorija lokacija

Na dnu ćete naći opciju „Upravljaj istorijom

Kada odaberete opciju otvoriće vam se mapa sa istorijom lokacija. U donjem desnom uglu ćete videti piktogram kantice za smeće. Kliknite na nju, prihvatite uslove korišćenja i odaberite „brisanje istorije lokacija.

Screenshot

Važna napomena

Čak i ako isključite opcije za čuvanje aktivnosti na vebu i istoriju lokacije, ovo ne znači da Google više ne zna ništa o vama. Google može da prati vašu lokaciju bila ona uključena ili ne. Ovakve podatke kompanija prikuplja koristeći Wi-Fi mrežu i druge bežične uređaje u vašoj blizini.

I baš kao što Fejsbuk radi godinama, Google može da vas prati čak i kada niste prijavljeni.

Praćenje lokacije nije prošlo nezapaženo ni od strane nadležnih institucija u Americi, pa su tužioci nekoliko saveznih država SAD podneli tužbu protiv kompanije.

Komentari

Vaš komentar