Foto:Shutterstock

Gugl se suočava sa još jednom tužbom zbog, kako se navodi, praćenja lokacije korisnika na Androidu.

Tužbu su podneli tužioci tri savezne države SAD – Vašington, Indijana i Teksas. U tužbi se navodi da Guglova kompleksna podešavanja zamagljuju pravu sliku i navode potrošače da misle da imaju kontrolu nad svojim podacima i privatnošću.

„Gugl je naveo svoje korisnike da veruju da bi promena podešavanja omogućila da zaštite svoju privatnost. Istina je suprotna. Gugl obmanjuje korisnike i profitira na podacima o njihovoj lokaciji. Pravni postupak se bazira na podacima o lokaciji i na praćenju lokacije korisnika u realnom vremenu“, istakao je državni tužilac SAD Karl Rasin.

Ovim se krši zakon o zaštiti potrošača u tim saveznim državama. A iz Vašingtona se pozivaju i na izveštaj Asosijejted Presa o tome da telefoni čuvaju podatke o vašoj lokaciji bila opcija lokacije uključena ili ne.

Gugl je demantovao tvrdnje u tužbi, ukazujući na nedavno uvedene opcije poput mogućnosti automatskog brisanja istorije lokacije, prenosi Verge.

„Tužioci podnose tužbu zasnovanu na netačnim i zastarelim tvrdnjama o našim podešavanjima. Konstantno dodajemo nova podešavanja privatnosti i pružamo široku kontrolu korisnika nad svojim podacima“, istakao je portparol Gugla Hose Kastenda za NBC News.