Facebook, Fejsbuk, ikonice, ikonica, IT
Foto: Shutterstock/Ascannio

Fejsbuk već dugo ima reputaciju tehnološkog giganta koji sakuplja ogromne količine podataka o svojim korisnicima.

Možda vas zanima

Ovo i nije tako daleko od istine. Fejsbuk prati svoje korisnike u korak. Svaku aktivnost, komentar, objavu, lajk. Poruke koje razmenjujemo, fotografije na koje reagujemo, novinske članke koje čitamo.

I to nije sve. Fejsbuk čuva našu lokaciju gde god da se nalazimo. Putanje i mesta kojima se krećemo i koliko dugo se zadržavamo na njima. Bez obzira da li koristimo android ili iOS – situacija je ista.

Fejsbuk je poslednjih godina delimično unapredio postavke privatnosti na mreži, ali  nepoverenje korisnika i dalje ostaje veliko.

Fejsbuk je opcije privatnosti raštrkao i podelio u nekoliko kategorija. Počećemo od najjednostavnije.

Kako obrisati istoriju lokacija na Fejsbuk nalogu?

U Fejsbuk aplikaciji na svom telefonu odaberite sendvič meni u gornjem ili, ukoliko koristite iPhone, u donjem desnom uglu.

Zatim na vrhu stranice pored pretrage izaberite ikonicu za podešavanja u vidu piktograma zupčanika.

Nađite „Dozvole“ i izaberite „Lokacija“. Zatim „Istorija lokacija“, pa „Prikaži istoriju lokacija“. Odabirom ove opcije će se otvoriti mapa u čijem gornjem desnom uglu stoje dve tačkice. Dve tačkice kriju opciju „Izbriši celu istoriju lokacija“.

U ovom delu ujedno možete i ugasiti mogućnost budućeg praćenja lokacije.

Facebook, Fejsbuk, ikonice, ikonica, IT
Foto: Shutterstock/TY Lim

Ukoliko ste na računaru, ovo možete uraditi tako što čete iz padajućeg menija u gornjem desnom uglu izabrati „Podešavanja i privatnost“, zatim „Podešavanja“. Sa liste odabrati „Lokacija“, zatim „Prikaži istoriju lokacija“ ili „View Location History“.  Otvoriće se mapa sa kalendarom i piktogramom zupčanika sa leve strane. Odaberite zupčanik, zatim „Izbriši celu istoriju lokacija“ ili „Delete all location history“.

Kako obrisati aktivnosti na Fejsbuku?

Na računaru se prijavite na svoj Fejsbuk nalog. Na vrhu sa desne strane iz padajućeg menija odaberite „Podešavanja i privatnost“ (eng. Settings & Privacy), zatim „Spisak aktivnosti“.

Pročitajte još

Sa leve strane u meniju su vaše objave, aktivnosti poput komentara i lajkova, istorija pretrage, video snimci koje ste pogledali, interakcije i drugo. Odabirom neke od opcija možete obrisati svaki segment ili svaku aktivnost ponaosob.

Važno je napomenuti da ako obrišete aktivnosti poput lajkova i komentara, oni ujedno nestaju i sa originalnih objava. U praksi ovo znači da lajk koji obrišete je ujedno i opozvan i nestaje sa objave.

Spisak aktivnosti nije jedini način na koji možete pristupiti podacima koje Fejsbuk ima o vama.

Dodatne opcije za pristup svim podacima

Postoji još jedan način koji vam daje pristup svim podacima, ne samo aktivnostima. Ovim podacima možete pristupiti tako što ćete u gornjem desnom uglu iz padajućeg menija odabrati „Podešavanja i privatnost“, zatim „Podešavanja“. Unutar podešavanja sa leve strane odaberite treću opciju – „Vaše informacije sa Fejsbuka“.

Odaberite prvo na listi – „Pristupite svojim informacijama“.

Foto: nova.rs/ Screenshot

Ovde postoje nekoliko opcija. U odeljku „Vaše aktivnosti na Fejsbuku“ možete naći sve svoje objave, aktivnosti, fotografije, komentare, objave, poruke, istoriju plaćanja, aktivnosti u grupama i drugo. Kao i kod spiska aktivnosti i ovde možete brisati svaki segment za sebe.

Druga važna stavka je „Aplikacije i veb lokacije van Fejsbuka“. Ovde možete upravljati vašim aktivnostima van Fejsbuka. Tu se nalaze informacije o vama koje je Fejsbuk dobio od drugih sajtova koje posećujete, kao i sve aplikacije koje su povezane sa vašim nalogom.

Treća važna opcija u ovom delu jesu „Informacije o reklamama“. Ovde možete videti i uklanjati sve oglašivače koji koriste vaše podatke, kao i oglašivače sa kojima ste ostvarili interakciju.

Foto: Chinnapong / Shutterstock

Ako vam se sve ovo čini komplikovanim to je zato što je namerno napravljeno na taj način. Fejsbuk godinama uvodi opcija privatnosti koje je sve komplikovanije pronaći, a većina ovih opcija je delimično ili potpuno ograničena na mobilnoj aplikaciji.

Važna napomena

Čak i ako obrišete sve podatke i onemogućite dalje praćenje, ovo ne znači da Fejsbuk više ne zna ništa o vama.

Fejsbuk može da vas prati i kada niste prijavljeni. A najnoviji podaci pokazuju da ni deaktivacija naloga više ne pomaže vašoj privatnosti. To zato što vas Fejsbuk prati čak i nakon deaktivacije naloga.

Praćenje lokacije korisnika od strane tehnoloških giganata nije prošlo nezapaženo ni od strane nadležnih institucija u Americi, pa su tužioci nekoliko saveznih država SAD nedavno podneli tužbu protiv Gugla.

***

BONUS VIDEO: Fejsbuk, Instagram i Vocap: Pali i živci i akcije

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar